A mai bejegyzésben folytatódik az 1945-ben történt eseményeket bemutató sorozat a püspöktamási plébános - akkor Holpert István - által vezetett Historia Domus alapján. Lássuk, mit jegyzett le az atya 1945 márciusának elején! (sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_141944_1.jpg

20171211_141944_2.jpg

Bár a szöveg jól olvasható, de azért ide másolom nyomtatott betűkkel is.:

"1945. március 4.

Ma délben Szombathelyt bombázták. Sok bombát kapott a Székesegyház, a püspökvár, a szeminárium, a mellette levő kanonoki ház. A bombatámadás áldozata lett Dr. Kiss Lajos kanonok, püsp. helynök, egyhm. főtanfelügyelő, pápai prelátus és Pintér József kanonok.

1945. márc. 8-11.

Katonáknak volt lelkigyakorlat a templomban, a szentbeszédet én mondottam. Gyóntatni segített Szekér Antal ppikamarás (pápai kamarás - KG), hidvégi szomszéd-plébános, Porpáczy Gy. premontr. tanár és Bárdosi Jenő tábori lelkész.

1945. március 18. 

Szálasy Ferenc nemzetvezető jött ma délben községünkbe; ünnepélyes fogadtatás után közös ebéd volt az ág. h. ev. (ágostai hitvallású evangélikus - KG) iskolában, amelyen részt vett a nemzetvezető kísérete, a megyei nyilas-vezetők, a helybeli katonai- és polgári vezetők.

1945. március 19.

A katonatiszt Józsefek és Sándorok tiszteletére ebéd a plebánián.

 

A március 18-i Szálasi-látogatásról eddig nem volt tudomásom! A leírtak alapján úgy tűnik, mintha a plébános nem vett volna részt az ebéden (vagy tévedek?), és tárgyilagosan, sőt elég távolságtartón fogalmaz a látogatásról. (A nemzetvezető nevét a kor szokása szerint y-nal írja.)

Mint azt Böröcz Imréné Terus nénitől megtudtam, Szálasit a szenttamási harangláb mellett fogadták, az oda - útépítési célból felhalmozott - bazaltkupacon állva köszöntötte az akkor 3-4 éves Kiss Rezső. Akinek van további információja, netán fényképe a látogatásról, kérem, tudassa velem!

A fentiekből is látszik, hogy a Historia Domus páratlan forrás az 1945-ös történések vonatkozásában! Szerencsénkre Holpert atya a március végi és áprilisi eseményekről még részletesebben írt, így a hónap végén még újra közlöm a napló vonatkozó bejegyzéseit.

 

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 60. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.03.02. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: püspöktamási rábamolnári II. világháború hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5415498040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása