A mai posztban az 1948 május eleji bejegyzéseket ismertetem a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból. A feljegyzéseket Holpert István plébános írta. (A "75 éve történt" sorozat előző, 1948 áprilisi része itt olvasható.)

20171211_143411.jpg

Bár a szöveg jól olvasható, de szokásomhoz híven ide teszem a gépelt változatát is, a korabeli helyesírással:

"1948. május 1.

Reggelre igen szép májusfa díszelgett a plébániaház kapujánál, a rászegezett tábla jelzi, hogy megyéspüspök Úrunknak állították a legények. Ezelőtt egy évvel itt lakott Főpásztorúnk, most az első évforduló emlékére állítottál a májusfát. Ezért Püspök Atyánk ma délután kiautózott hozzánk. Az esti litánia előtt Kiss Antal egyházk. világi elnök és Pungor Zsuzsanna diákleány köszöntötték.

Mindnyájan részvettek a májusi-litánián, amely előtt püspök Úr predikált a májusi Szűzanyáról. Vacsorán a plébánián voltak a vendégek. Litánia után kb. 10 liter bort ajándékozott Főpásztorúnk a májusfát állító legényeknek, kissé elbeszélgetett velük és hazamentek Szombathelyre. -

Ugyancsak ma délután avatták fel Rábamolnáriban az új Rábahidat. Egyszerü fahid, de ha nem viszi el az első nagyobb jégzajlás, 5 km-el megközelíti kocsiútúnkat Vasvárra."

A híd építéséről korábban ebben és ebben a bejegyzésben írtam, itt pedig egy fotó is látható róla.

A naplóba beragasztott fotó mellett az alábbi szöveg olvasható:

"Kovács Sándor megyéspüspök úr és udvari papjai: Dr. Sághy Elek apátkanonok, Dr. Szakos Gyula ppki titkár és Süle Ferenc szertartó"

"1948. május 6.

21 első osztályos tanuló járult ma az első szentáldozáshoz szüleikkel és testvéreikkel együtt. 

1948. május 9.

Egyszázötven férfi hívemmel zarándokoltunk Vasvárra, ahol kb. 12 ezer férfi köszöntötte a szentkúti Szűzanyát. Kovács Sándor megyéspüspökünk misézett és prédikált a Szentkútnál."

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 92. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.05.05. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: híd egyháztörténet püspöktamási rábamolnári hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3118117058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása