Hetvenöt évvel ezelőtt már 1945 januárját mutatta a naptár. Milyen volt akkor az élet a korabeli plébánián, Püspöktamásiban? Hogyan élték meg a háborús viszonyokat? A Holpert István plébános által vezetett napló, a Historia Domus sok érdekességet rögzít, ebből idézek ma. (sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_141938.jpg

Bár viszonylag jól olvasható a napló, de a még jobb olvashatóság kedvéért ide teszem a nyomtatott szöveget is:

"1945. január 3.

Egyre több lsz a menekült és a katona. A mai naptól kezdve két magyar tiszt, Karinger (Keringer?) József bácstóvárosi (Dél-Bácska, Szerbia) ig.-tanító, t. (tartalékos - KG) hadnagy és Lengyel Zoltán makói útbiztos, t. hadapródőrmester laknak a szalón-szobánkban.

1945. január 6. 

Bárdosi Jenő gutorföldei plébános vonult be hozzánk t. táborilelkésznek, valószínű tévesen.

1945. január 13.

Kremzow Frigyes százados lett a nálam lakó tisztek csapatának új parancsnoka. A plébánián igen rendesen viselkedik, de a katonák és a község lakói között sokat kellemetlenkedik, ha kissé beszeszelt.

1945. január 20.

A mai szentségimádási ünnepen Antonin O. Pr. (azaz: domonos - KG) atya szónokolt a vasvári plébániáról.

1945. január 24.

Bárdosi Jenő ifj., egervári káplán lett katonáink táborilelkésze a tévesen behívott gutorföldei plébános helyett. Ma vizitelt s meglátogatta az itt lakó tiszteket is."

Januárban több bejegyzés nincs, februárban folytatódik a napló. 

Akinek van bármilyen információja, emléke a szövegben említett személyekről, kérem, tudassa velem!

 

 >>> Az előző poszt: Vegyes fotók 41. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.01.17. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási II. világháború hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr115409906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása