Ma folytatom a Historia Domusból, vagyis a plébánia történetéből a Holpert István plébános által bejegyzett események ismertetését. (A sorozat előző része itt olvasható.) 

20171211_142139_ma_solat.jpg

20171211_142147_ma_solat.jpg

Szokásomhoz híven ezúttal is ideteszem a szöveg nyomtatott változatát:

"1945. május 22. 

Ma tettem le az esperesi esküt a püspökvár kápolnájában és referáltam a Kerületet a püspök úrnak. Bizony több plébánián bántalmazták a plebánosokat, többet eléggé kiraboltak, a templomi felszerelésben is több helyen kárt tettek az oroszok a bevonuláskor. Ma érkezett meg Jánosházáról az árva hugocskám: Holpert Erzsébet, ezentúl ő is a plébániaház lakója lesz, mivel meghaltak a szülői. 

1945. május 26. 

P. Fehér Mátyás O.Pr. jött a független Kisgazdapárt megszervezésére: itt lesz három napig. Éppen délben toppant be hozzánk Baradlai Sándor zászlós, aki a télen az itt állomásozó hegyivadászoknak volt a parancsnoka, most fogoly, sikerült neki pár órára meglógnia s eljött a régi jóbarátait megnézni. - Este jött éjjeliszállásra Erdélyi Lajos S.V. Biv. (?) Zsennyéből, hogy innen menjen hajnalban Szhely, ill. Kőszegre.

1945. május 29. 

Miklós László mezőszengyeli (Erdély) plébános volt itt élelemért. 

1945. május 31. 

Úrnapja, búcsú-ünnep. Ebéden Kántor Károly ny. állomásfőnök és a felesége voltak a vendégeink. Igen csendes búcsú volt."

Míg tehát Holpert Istvánnal - ahogy korábban írta - tisztelettudóan bántak, sőt kézcsókkal üdvözölték az oroszok, addig az esperesi kerület más papjainak kirablásban, bántalmazásban volt részük...

Ki emlékszik a plébános unokahúgára, Holpert Erzsébetre?

Érdekes, hogy egy domonkos szerzetes jött szervezni a Kisgazdapárt helyi csoportját, aki itt 3 napot szánt erre (gondolom, a gazdák személyes meggyőzésével, ezért kellett erre több nap).

Mezőszengyel ma községközpont a romániai Maros megyében, kb. 30 km-re nyugatra Marosvásárhelytől. Mintegy 1400 fős lakosságából alig 100 a magyar. További 7 község tartozik hozzá. Messzire eljött a falu papja...

 

Kapcsolódó bejegyzés: Napi jelentés 1945 májusából

Ha Ön vagy egy idősebb családtagja tudna mesélni a frontátvonulásról és az azt követő hónapok eseményeiről, vagy van bármilyen tárgyi emlékük abból az időből, kérem, tudassa velem! Minden információt szívesen fogadok!

Keresek továbbá 1945-ben készült képeket a faluból! Lehet esküvői fotó, lakóház képe, bármilyen fénykép, ami abban az évben készült! Akinek van ilyen, kérem, tudassa velem!

 

A pénteki és a pünkösdhétfői bejegyzés kimarad, folytatás június 5-én, pénteken!

 

>>> Az előző poszt: Vegyes fotók 45. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.05.25. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3015714246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása