Ahogy arról már korábban írtam, Festetics György gróf 1857-ben megalapította a molnári apátságot (itt és itt írtam róla). A mindenkori szenttamási plébános lett a molnári apát, akinek az alapító előírta, hogy - segítség gyanánt - káplánt tartani köteles (a javadalmazását az apátsági földek hozama fedezte).

Az apát mellett elkelt a segítség, hiszen nemcsak a plébánia feladatait látta el (amihez az akkori 3 falu, Püspöki, Molnári és Szenttamás tartozott), de a kastély lakóinak lelki gondozását is, továbbá tanított a katolikus elemi iskolában. A káplánokat a püspök nevezte ki, de az apát úr fizette őket. Nyilván szerény javadalmazást kaptak, és amint megürült egy jobban jövedelmező stallum (kápláni hely vagy plébánia), továbbálltak. Vagyis néhány évnél tovább nem tartózkodtak községünk területén. Mivel a káplánnak kellett misét bemutatni a grófi család molnári tartózkodása idején a kastély kápolnájában, ezért elképzelhető, hogy ők a kastélyban laktak (de erre nincs bizonyítékom) - míg az apát Szenttamáson, az 1832-ben épített plébániaházban. Az alábbiakban a plébánia székhelye miatt szenttamási káplánnak nevezem őket.

Lássuk, kik voltak a káplánok a 19. században! (A nevük után az itteni szolgálati idejük olvasható, alatta pedig a rövid életrajzuk.)

Szerző: kugi  2019.05.31. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: apátság névsor egyháztörténet szenttamás molnári

Ahogy tavaly bemutattam Püspökmolnári országgyűlési választási adatait (itt olvasható), úgy most az európai parlamenti választás helyi adatait mutatom be.

Először lássuk az összesített részvételi adatokat:

reszvetel_2019_ep.jpg

Ez a részvételi arány az országos részvételi arányt mintegy 10 %-kal haladja meg, de még egy kicsit a budapesti átlagnál is több. A leadott 381 szavazatból 5 érvénytelen volt, így 376 érvényes szavazat esett az egyes listákra.

A napközbeni részvételi adatok így alakultak:

Szerző: kugi  2019.05.27. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: közélet választás püspökmolnári

süti beállítások módosítása