A mai bejegyzésben egy 1925-ös cikket ismertetek a (rába)molnári uradalom - és benne a kastély - sorsával kapcsolatban. Nem akárhonnan, hanem a Szegeden megjelent Délmagyarország című lapból!

Az újság 1925. szeptember 17-i számának 7. oldalán ezt olvashatjuk:

delmagyarorszag_19250917_7o_1.jpg

delmagyarorszag_19250917_7o_2.jpg

A cikk érdekes, mindazonáltal elég bulváros... Pl. nem tudjuk meg a konkrét forrást (egy estilap - melyik? Mikori lapszám?), és az utolsó mondatban is az "állítólag" szó gyengíti a jóváhagyás tényét. Az "Ennek ellenére..." kezdetű mondat is zavaros egy kicsit, pl. nem egyértelmű, hogy ki ajánlotta fel a kastélyt a gazdasági szakoktatás céljára. Azt gondolom, hogy talán - a korábbi ígéret birtokában - maga a község, ám mivel az épület nem került a falu tulajdonába, így az állam nem is tehetett mást, mint hogy a szándékát megváltoztató tulajdonos adásvételi szerződését jóváhagyja...

És még egy fontos tényt hallgat el az újságcikk: ki volt a vevő?...

Mindenesetre azt már korábban is tudtam, hogy a Széchényiek kezére került a kastély az I. világháború után, erről például ebben és ebben a bejegyzésben is írtam. (Igaz, a korabeli gazdacímtár még Kinsky Zdenkóné nevén is említ 100 holdnál nagyobb itteni földbirtokot.) Minden bizonnyal az a sárvár-felsővidéki gróf Széchényi Jenő lehetett a cikkben említett birtokos, aki 1872-1935 között élt.

A kastélyt végül 2 év múlva bontották le... Lásd ebben a posztban.

(A kastély egyik utolsó ábrázolása pedig 1923-ból való, amit ebben a bejegyzésben mutattam be.)

 

1925-ben történt: Evangélikus irredenta ünnepély

 

 >>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 44. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2019.09.23. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kastély újságcikk rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9215159064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása