A mai bejegyzésben egy 1790-ben készült térképet mutatok be. A címe (latinul) így szól: Mappa inclyti dominii Vasvár universalis exhibens situatione..., és alapvetően a Festeticsek vasvári uradalmához tartozó Kismákfa, Nagymákfa, Gersekarát, Petőmihályfa, Hegyhátszentpéter, Olaszfa, Oszkó és Nagymizdó térségét ábrázolja, de községünk déli - Rába-menti - határa is látható rajta.

A szenttamási és püspöki határ így nézett ki akkoriban a Rába felé: 

mappa_inclyti_dominii_vasvar_tk_1642_1790-bol.jpg

A molnári határ pedig így: 

mappa_inclyti_dominii_vasvar_tk_1642_1790-bol_2.jpg

Bár jelmagyarázat nincs a térképhez, de úgy vélem, hogy a Rábán túli területek már nem községünkhöz tartoztak, a piros vonal az uradalmi földeket határolta. Ettől függetlenül is érdekes a Rába kanyargó folyását nézegetni (és összevetni pl. az 1803-as, az 1833-as vagy az 1873-as állapottal!), ill. a dűlőnevek is érdekesek: Molnári kelőnél (azaz: átkelőnél), Banya szeglet (ami alatt kavics- vagy homokbánya értendő).

Az egy térképlapra kézi színezéssel készült térkép méretaránya 1:14 400, az eredeti mérete pedig 96 x 126 cm. Készítője Ferdinand Langh. A térkép a Festetics-család irattárában volt, onnan került az Országos Széchényi Könyvtár kéziratos térképei közé. Jelzete: TK 1642, online is böngészhető ide kattintva.

 

A pénteki bejegyzés kimarad, folytatás egy hét múlva, hétfőn!

 

 >>> Az előző poszt: A községi termelőszövetkezet 1982-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2019.05.20. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2814835648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása