A mai bejegyzésben egy úthálózati térképet mutatok be 1874-ből. A címe: Vasmegye úthálózata járásonként (összesen 1-9 térképlap). Méretaránya 130 mm=5000 öl. Készítette: Hajas Károly (Vas megye mérnöki hivatala). Az 5. térképszelvény mutatja a vasvári járást, amelynek az eredeti mérete: 50x71 cm. A teljes vasvári járás térképe így néz ki (a kép jobb alsó sarkában lévő nyílra kattintva nagyítható):

vaml_t_214_1-9_hungaricana_1.jpg

Ennek bal felső szélén található községünk környezete, ez a terület a térképen így néz ki (szintén nagyítható):

vaml_t_214_1-9_hungaricana_3.jpg

A Rábától északra látjuk a korabeli Molnárit, Szenttamást és Püspökit, Molnáritól balra (nyugatra) pedig az 1865-ben megnyílt vasútvonalat, ami hídon megy át a Rábán. A folyón más átkelő itt nincs (még a malomnál sem állt híd). Molnárinál vasútállomást jelöl a térkép, továbbá - postakürttel - postahivatalt is.

A 3 falut a Hídvégtől Rum felé vezető út fűzi fel, továbbá Molnáriból Gyanóba vezet út, Szenttamásról pedig Geregyébe! E két út ugyanolyan vonalvastagsággal van jelölve, vagyis akkoriban még egyenrangúnak számítottak, míg ma az utóbbi csak földút. Molnári és Szenttamás között még egy alacsonyabb rendű (föld)utat is berajzolt a kartográfus.

A térkép megtalálható a Vas Megyei Levéltárban, Vas megye kéziratos térképei között T 214/1-9 szám alatt, de online is elérhető, méghozzá itt.

Kapcsolódó bejegyzés: Úthálózati térkép 1935-ből

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.04.11. 08:55 Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés térkép püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr68583438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása