A mai bejegyzésben egy úthálózati térképet mutatok be 1935-ből. A címe: Székesfehérvár - grazi állami út Zemenye és Rábahídvég közötti szakasz, a méretaránya 1:75 000. A térkép pedig így néz ki:

hu_mnl_ol_s_118_no_1868.JPG

A térképen a Rábahídvég-Vasvár-Szemenye-Rum közti terület közlekedési hálózatát (út, vasút) és vízrajzát láthatjuk. Jól kivehető a pirossal jelölt útra merőlegesen elhelyezkedő Rábamolnári (a mai Petőfi utca), ill. a hosszan elnyúló Püspöktamási. Érdekes ugyanakkor, hogy ez utóbbi még Rábapüspöki néven szerepel. Ugyancsak különös, hogy Szemenyét Zemenye névvel illették. (Számomra egyelőre megfejtetlen a Rum és Kám, ill. a Hídvég és Vasvár közti számozott karikák jelentése is, de Püspökmolnári múltja szempontjából valószínűleg nincs jelentőségük. Akinek van ötlete, mik lehetnek ezek, kérem, írja meg!)

Frissítés . 2019. április 1.: Olvasónk, Pusker Ferencné szerint: "Vasvár és Rábahidvég között jelenleg is 4 híd található. 5-ös számú híd Rábahidvégen a Rába folyóé. A 6-os számú karika a Rába holt ági műtárgya meg lett szüntetve, valószínű az 1965-ös árvizet követően. A karikák a többi úton is hidat, vagy nagyobb átereszt jelentenek!" Erre is gondoltam (és más tippem is volt), de a szám nem stimmelt - mivel nem volt információm a változásról. Köszönöm a kiegészítést!

A ma ismert úthálózathoz képest egy jelentős eltérést is látunk: be van rajzolva az az út, amely Püspökitől a malom előtt a Rábán áthaladva Alsóújlakig, majd onnan Szemenyéig vezetett. Ha jobban megfigyeljük, a Rábánál - a piros vonal alatt, azzal takarva - a fekete vonallal jelölt híd is látszik. Azért is érdekes ennek az útnak és a hídnak a megléte, mert tudomásom szerint az 1910-es években épített hidat az 1929-es árvíz elvitte, és a Horthy-korszakban ez a híd - sem itt, sem a közelben - nem épült újjá... (Helyette 1948-ban Rábamolnárinál épült híd a Rábán. A malomnál lévő híd építésének tervéről ebben és ebben a bejegyzésben írtam.) Persze az úthálózat attól még megvolt, "csak" a rábai átkelés lehetősége hiányzott... 

Akinek van fotója erről a hídról - vagy akár a későbbi rábamolnári hídról -, kérem, tudassa velem!

A pauszpapírra 1 szelvényben készült, részben színezett térkép mérete 26,5 x 19 cm. Fellelhető a Magyar Országos Levéltár Térképtárában S 118 No 1868 jelzet alatt (amelyet a térképmező alsó felén is olvashatunk). További leírás itt található róla.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.03.30. 08:33 Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés térkép rábamolnári rábapüspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr858545076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása