A mai bejegyzésben néhány - államhoz kötődő - pecsétet mutatok be községünkből a 20. század második feléből. Ezeknél a változást főleg az államcímer változása okozta. Lássuk őket!

 rm_akvi_ker_1945.jpg1945-ben még természetesen a koronás kiscímer volt az államcímer, így a helyi szervek is ezt használták. A bal oldali képen a Rábamolnári Anyakönyvi Kerület pecsétjében látható a koronás kiscímer.

 

 

 

 

1949.jpgAz államforma változása (királyság helyett köztársaság 1946. február 1-től) az országcímerben is változást hozott: a korona nélküli, ún. Kossuth-címert használták, mint ahogy az ezen a püspökmolnári anyakönyvi kerületi pecséten is látható. (Községünk 1949 január 1-től viseli a Püspökmolnári nevet.)

 

Az 1949. aug. 20-án hatályba lépett népköztársasági alkotmány pedig új címert vett használatba: a címerpajzs nélküli, heraldikailag teljesen szabálytalan, a nemzeti hagyományokat háttérbe szorító ún. Rákosi-címert. Ez látható a községi tanács és az anyakönyvi kerület pecsétjén.

1953_1.jpg pm_akvi_ker_1953.jpg

 

 

 

 

 

 

iskolai_pecset_1967.jpg

Végezetül pedig 1957-ben sor került az alkotmány módosítására, melynek során új államcímer elfogadására került sor. Az egészen 1990-ig használt,  "nemzetibbnek" tekinthető ún. Kádár-címer községünk általános iskolájának bélyegzőlenyomatán látható. Ezt a rendszerváltás után újra a koronás kiscímer váltotta fel.

Kapcsolódó bejegyzések:

Egyházi pecsétek a 20. századból

Községi pecsétek a 19-20. századból

Községi pecsétek 1879 előtt

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2016.01.11. 07:42 Szólj hozzá!

Címkék: pecsét püspökmolnári rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr828260216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása