A mai bejegyzésben római katolikus egyházi vonatkozású pecséteket mutatok be a 20. századból, zömmel annak első feléből. Ezek a plébánia, a katolikus elemi iskola és az azt fenntartó iskolaszék pecsétjei.

RSZT_plébánia_1927_250.jpgTemplomunk védőszentje Szent Tamás apostol. A főoltár képén az a jelenet látható, amikor a "hitetlen" Tamás megérinti a feltámadt Krisztus sebeit. Ez a jelenet a plébánia pecsétjén is visszaköszönt egyes időszakokban. Az 1832-ben alapított plébánia Szenttamáson volt, ami 1907-től a Rábaszenttamás nevet viselte. A rábaszenttamási plébánia pecsétje azonban csak névírásos volt, ahogy ez itt bal oldalon jól látható egy 1927-es iraton.

 

 

PT_plébánia_1934.jpgMiután Rábapüspöki és Rábaszenttamás egyesülésével létrejött Püspöktamási, a helyi egyházközség is új nevet kapott. A püspöktamási plébánia pecsétjén már látható a fent említett bibliai jelenet.

Püspöktamási és Rábamolnári egyesülésével a plébánia is püspökmolnári lett. Bélyegzője az első időszakokban szent Tamás és Krisztus jelenetével látható.

Később ez a bélyegző leegyszerűsödött, és a körirat közepén csak egy kereszt volt látható. Ezeket lásd lent.

 

PM_plébánia_340.jpgPM_plébánia (2)_340.jpg

RSZT_kath isk_1928.jpgKözségünk egyik elemi iskoláját - a szenttamási falurészen - a katolikusok tartották fenn. Az iskolának is külön pecsétje volt: "RÁBASZENTTAMÁSI RÓM. KATH. ELEMI NÉPISKOLA" felirattal, a közepén pedig egy minta helyezkedett el.

Lásd balra egy 1928-as iraton.

Az iskola hivatalos fenntartója az iskolaszék volt, amely természetesen külön bélyegzővel rendelkezett. Ennek a lenyomata is fennmaradt, pl. a lenti 1942-es dokumentumon Holpert István plébános, iskolaszéki elnök aláírásával.

 

 PT_iskolaszék_1942.jpg

Kapcsolódó bejegyzések:

Pecsétek a Horthy-korszakból

Községi pecsétek a 19. századból

Községi pecsétek a 19-20. századból

Keresem helyi iparosok, kereskedők pecsétjeit a 19-20. századból! Akinek van olyan dokumentuma, amin egy ilyen bélyegző lenyomata látható, kérem, értesítsen!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.10.01. 08:48 Szólj hozzá!

Címkék: pecsét egyháztörténet püspökmolnári püspöktamási rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr846737637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása