A Vasvármegye 1913. évi február 27-i számában jelent meg egy postával kapcsolatos rövid tudósítás. Ugyanez a Vasvár és Vidéke című lap március 16-i számának 2. oldalán is megjelent. A cikk így szól:

VésV_19130316_2o.jpg

Ebből megtudhatjuk a postamester nevét, és azt, hogy a lánya is a "postakürt rabja" lett. (Valószínűleg rokonai voltak az 1919-23 között a katolikus iskolában kántortanítóként működő Hegedüs Istvánnak.)

Hogy mióta van posta községünkben, pontosan nem tudom. Fényes Elek munkája szerint 1851-ben még nem volt. Egy 1869-es újságcikk szerint is még a hídvégi posta kocsija járt a molnári állomásra. Egy 1877-es újságcikk viszont Paál Sándor molnári postamester elhunytáról tudósít. Tehát ebben az évben már biztosan volt postahivatal Molnáriban. (Az 1872-84 között készült 3. katonai felmérés térképe ábrázolta is.)

Ennek pontos helyét egyelőre nem tudom, de valószínűleg ott, ahol az 1950-es években is működött: az egykori uradalom intézői lakásának keleti felében.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.03.01. 08:59 Szólj hozzá!

Címkék: posta újságcikk rábamolnári száz éve történt

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr315084210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása