Sorozatom 5. részében az egykori Molnári községet és a mai Püspökmolnári Petőfi utcáját vetem össze. A képek alatt a „tovább” gombra klikkelve szöveg is lesz!

Kast5.jpgmolnari_ma.jpg

Szerző: kugi  2011.10.15. 15:54 Szólj hozzá!

Címkék: kép kastély akkor és most püspökmolnári molnári

Az alábbiakban - a holnap tartandó szüreti felvonulás apropóján - régi szüreti felvonulások fotóit teszem közzé.

Először a 61 évvel ezelőtti, 1950-es szüreti felvonulás fotója:

1950-es szüreti.jpg

Szerző: kugi  2011.10.14. 14:41 Szólj hozzá!

Címkék: kép szüreti felvonulás püspökmolnári

...avagy lássunk tisztán Püspökmolnári elődközségeit illetően!

Az idősebbek és a tősgyökeres helybeliek általában tudják, mikor kell Püspökit vagy Szenttamást mondani. A fiatalok vagy az újonnan ideköltözöttek viszont általában Molnárit mondanak, amikor a mai faluról beszélnek. Gyakran helytelenül. Ez a bejegyzés elsősorban nekik szól, de a végén a falu (közel)múltját ismerőknek is lesz egy érdekesség!

Szerző: kugi  2011.10.13. 19:30 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki szenttamás püspökmolnári molnári

A nagyobbik kormánypárt berkeiből érdekes választójogi javaslat szivárgott ki. Eszerint a választók névjegyzéke nem automatikusan állna össze (miként az eddig történt), hanem aktív regisztrációhoz kötnék a szavazáson való részvételt. A regisztráció idejét pedig akár 3 hónappal a választások előtt is lezárnák. Ezt a javaslatot egyesek máris üdvözölték, mások támadták, mivel van előnye és hátránya is. Nézzük, melyek ezek!

Szerző: kugi  2011.10.12. 08:35 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika közélet választás választójog szavazati jog

A mai Petőfi utcában állt egykor egy hatalmas főúri rezidencia, amit az 1920-as évek közepén lebontottak. Utolsó ismert tulajdonosa gróf Kinsky Zdenkó volt, a molnári temetőben nyugvó gróf Festetics (II.) György veje, Festetics Georgina férje. Ő eladta egy ismeretlen nevű tulajdonosnak (talán egy zsidó bankárnak vagy banknak, ahogy a helybeliek beszélik), aki lebontatta azt. Nézzük a kastély képét és a történetét!

Szerző: kugi  2011.10.10. 19:48 Szólj hozzá!

Címkék: kastély festetics györgy molnári

süti beállítások módosítása