A mai bejegyzésben az 1948 szeptemberi bejegyzéseket ismertetem a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból. A feljegyzéseket Holpert István plébános írta. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)

Lássuk a naplóbejegyzéseket!

20171211_143625_1.jpg20171211_143641.jpg

A szöveg gépelt változata:

"1948. szeptember 4.

Orosz fogságból megérkezett únokaöcsém, Hidvégi Lajos örvendeztette meg házúnkat látogatásával. - Ma indultam a tilaji esküvőre, két hétig ismét Bárdosi Jenő barátom helyettesít.

1948. szeptember 8.

Talán 10 hívemmel mentem a zalaegerszegi Mária-kongresszusra. - Kár, hogy tegnap egész nap szakadt az eső, de így is ezrek vonultak az esti körmenetben a Mária Magdolna pléb.-templomból az olai Jézus Szíve ferences templomba. Ma pedig kb. negyvenezer hívő vett részt Mindszenty József bíboros, hercegprímás úr tábori főpapi miséjén, ahol Grősz József kalocsai érsek úr predikált. Hangszórók hiányában sokan nem értették meg a predikációt; szerencsés gondolata támadt valakinek, így Mindszenty kardinális és a többi szónok már a főplébánia erkélyéről beszélt és hangszórók nélkül is elég tisztán meg lehetett érteni a szónoklatokat. - Délben elegáns büfé volt a Kat. Kultúrházban, a főpapság a kisteremben, az alsópapság pedig a nagyteremben fogyasztotta a szemet-szájat bőségesen kielégítő ételeket. - Ha a hatóság nem akadályozza meg, lettek volna a zarándokok legalább százezren!

1948. szeptember 12.

Erről a napról valamikor sokat fog beszélni a magyar, kat. történelem. Ma volt a celldömölki Mária-kongresszus. Csak nagy nehézségek leküzdésével érkezett meg szülőhazájából, Csehimindszentről Mindszenty József bíboros, hercegprímásunk titkárával, Zachar András dr.-ral. Templomon kívül semmit engedett meg a rendőrség. A kardinális a kegyoltárnál misézett, közben a szószékről hatalmas predikációt mondott. Az egész beszédet meg-megszakította a kb. 5 ezres hívők hangos zokogása. Mindszenty J. mindenekelőtt ünnepélyesen tiltakozott az ellen, amit a magy. áll. hatóság végbevisz a kath. egyházzal, nevezetesen ezen Mária-kongresszus ellen is. Legalább százezer zarándokot nem engedett be a rendőrség Celldömölkre, csak azok jutottak be, akik valahogy bújkálva eljutottak a templomhoz. Mindszenty szerint mindez a hirdetett vallásszabadság hazájában történik."

Nagy idők tanúja volt a plébánosunk! 4 napon belül kétszer is ott volt Mindszenty bíboros ünnepi szentmiséjén, ráadásul a hercegprímás 4 nap alatt kétszer is a szombathelyi egyházmegye - ahonnan ő is származott, és ahol az első papi szolgálatát ellátta - területén tartózkodott!

 

Ez volt az utolsó szeptemberi blogbejegyzés (folytatás áprilisban), a magyarázat oka itt olvasható:

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

 

>>> Az előző poszt: Nyilatkozat és cáfolata 1912-ből <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.09.18. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9618216391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása