A mai posztban az 1948 júliusi bejegyzéseket ismertetem a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból. A feljegyzéseket Holpert István plébános írta. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)

Lássuk a bejegyzéseket!

20171211_143508_1.jpg20171211_143517.jpg20171211_143606.jpg

A szöveg gépelt változata:

"1948. július 3.

Dr. Szerdahelyi Imre körmendi főbíró jött hozzánk feleségével.

1948. július 9.

Ma vagyok 40 éves. A nálam nyaraló kurzustársam, Bárdosi Jenő megsúgta a híveimnek, ma értem misézett és a legnagyobb meglepetésemre megtelt kicsi templomúnk a negyven éves lelkipásztorúkért imádkozó hívekkel. A szentmise után kijöttek híveim a plébánia udvarára, ahol énekkel, virággal, kedves szavakkal köszöntöttek. Anna nővérem délutánra szép társaságot látott vendégül pénteki ozsonnával. A vendégek balról jobbra a következők: (KÉP) felső sorban: Preisz J. vasvári téglagyáros, Kajtár Gyula helybeli evang. kántortanító, Dúnkel Károly és Kántor Károly ny. áll. főnökök, Dékány József jegyzőnk, bécsi fiúcska, Kutassy Jánosné, kőszegi ig. felesége, Kántor Károlyné, Varró Gyula főnök, sely Etus adóügyi tisztv., Bíró Ferenc pénzügyi tisztviselő, bérmafiam, Livia leánya, felesége, Nagy István pénzügyi tisztviselő. - Alsó sorban: Preisz J.-né, Sely Gulyáné v. jegyzőnk özvegye, Kántorné nővére Bécsből, a házigazda, Szekér Antal rábahidvégi szomszéd, Bárdosi Jenő, özv. Hollóssy Kálmánné, Varró Gyuláné és Dékány Józsefné. Jelen volt még Kiss László ny. vasvári útbiztos, aki a felvételt készítette.

1948. július 13.

Dr. Sághy Elek apátkanonok és dr. Szakos Gyula püspöki titkár néztek be néhány órára, hogy meglátogassák Bárdosi Jenőt is.

1948. július 18.

Forgalmas nap. Nagymisére érkeztek autón volt zalai tanítványaim: Novák Lajos tófeji, Mátay Zoltán gutorföldei, Novák István és Ferencz Zoltán tófeji legények, hogy testületileg hívjanak meg Novák Lajost esketni Tófejre. - D. ú. (azaz: délután - KG) dr. Kiss Imre szhelyi áll. tanfelügyelő érkezett. 

(KÉP)

Bárdosi Jenő ny. plébános a zalai vendégekkel.

1948. július 21.

Surányi Károly szhelyi gimn. tanár, a régi osztálytárs látogatott meg feleségével.

1948. július 21.

Anna nővéremet köszöntöttük a helyi intelligenciával szerény ozsonna keretében."

A plébános születésnapjára meghívott állomásfőnökök rövid életrajza itt olvasható.

 

Kedves Olvasók! Most folytatódik tovább a nyári szünet, friss poszt augusztus végén várható. További szép nyarat Mindenkinek! :)

 

 >>> Az előző poszt: Ötven éve történt 129. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.07.28. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7018180535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása