A II. világháborút követő években, különösen a Rákosi-endszerben nem volt egyszerű az élet... A hatalom mindent előírt, mindent szabályozni akart, mindenbe beleszólt - és ha nem úgy történt, ahogy azt előírta vagy elvárta volna, akkor büntetett. Erről az időszakról már több posztom is jelent meg, ezeket a jelen bejegyzés végén belinkelem. 

Most két érdekes dokumentumot mutatok be ebből az időből, melyeket a Püspökiben élt Józsa Béla lányától, Józsa Esztertől kaptam. Ezúton is köszönöm!

Először lássunk egy olyan hivatalos értesítést 1953-ból, amiben a a községi tanács végrehajtó bizottsága előírta (!), hogy a földművesnek mit és mekkora területen kell vetnie. Külön felhívnám a figyelmet az utolsó mondatra!

tavaszi_vestesterv.jpeg

A másik dokumentum egy őszi munkaterv 1951-ből:

oszi_munkaterv.jpeg

Ez nem pecsétes papíron van meg a család hagyatékában, így meglehet, hogy nem tanácsi utasítás volt, hanem csak a paraszti időbeosztás önkéntes megtervezése. De az sem zárható ki, hogy hivatalos - pl. szóban elhangzott - előírást vetettek papírra...

Kapcsolódó bejegyzések:

Beszolgáltatási lap 1948-ból

Beszolgáltatási dokumentumok az 1940-50-es évekből

A begyűjtés sikeréért

Rövidhírek 1951 januárjából

Rövidhírek 1951 áprilisából

Rövidhírek 1951 május-júniusából

Rövidhírek 1951 júliusából

Rövidhírek 1951 szeptemberéből és októberéből

Rövidhírek 1951 végéről

Püspökmolnári gazdák és a silóépítkezési hitelakció

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 85. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.09.26. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság tanács püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6917939076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása