A mai posztban azokat a naplóbejegyzéseket mutatom be, amelyeket Holpert István tett a Püspöktamási Plébánia naplójába, a Historia domusba 1947 szeptemberében. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_143157_1.jpg

20171211_143211.jpg

A szöveg gépelve:

"1947. szeptember 7.

Mindszenty József bíboros, Magyarország hercegprímása, esztergomi érsek ma benedikálja a romokból újjáépített szombathelyi székesegyházat, ugyancsak ő pontifikálta az első szentmisét is. Este csodálatosan szép gyertyás körmenetben hozták el a Szűzanya szobrát a szalézi templomból a székesegyházba, az egész püspöki-kar élen a hercegprímással - részt vett a körmeneten. Erre már én is beértem és éjjel jöttem haza taxival.

1947. szeptember 8.

160 hívemmel mentem Szhelyre a Mária-kongresszusra. Délelőtt a székesegyházban bíborosi főpapi-misén vettünk részt, Grősz József kalocsai érsek úr predikált. Délben a püspöki-kar tagjai fogadták a megjelent több száz papnak a tisztelgését; dr. Rogács Ferenc pápai protonotárius, nagyprépost volt a szónok, a püspöki-kar nevében Mindszenty kardinális válaszolt. - Ebéd a püspökvár termeiben volt büffé-szerüen. Izletesen elkészített ételek voltak, mindenkinek jutott bőségesen. A főpapok is ugyanazt ették, mint mi, csak ők terített asztalnál. Igen ügyesen rendezte meg az egészet dr. Sághy Elek jószágkormányzó. - Délután 3 órakor kezdődött a Szentháromság-téren a Mária-kongresszus. Festői látvány volt a kb. 100-120 ezer főnyi zarándok-tömeg. Lelkeket megrázóan beszéltek az ünnepség főpapi szónokai: Mindszenty József bíboros, hercegprímás, előtte Dr. Czapik Gyula egri érsek, utána pedig Kovács Sándor megyéspüspök. Felejthetetlen élmény volt mindkét nap a papság és hívek részére egyaránt. Itthon litániával, rövid predikációval fejeztük be a szép ünnepet.

1947. szeptember 21.

Járási gazda-napot ünnepeltek ma Püspöktamásiban.

1947. szeptember 26.

Major István cselédem eltávozott; helyette nem is fogadtam, hanem az unokaöcsém jött el, Holpert Imre Alsópatyból, így most idegen nincs a plébánián."

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 121. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.09.23. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8917937780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása