A mai posztban azokat az 1947 augusztusi naplóbejegyzéseket mutatom be, amelyeket Holpert István tett a Püspöktamási Plébánia naplójába, a Historia domusba. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_143028_1.jpg20171211_143157.jpg

Lássuk a gépelt változatot!

"1947. augusztus 1.

Dr. Sághy Elek apátkanonok autózott ki az esti órákban, de igen szomorú hírt hozott: közös jóbarátunk, Locsmándi Kálmán vasasszonyfai plebános, akivel egy héttel ezelőtt még együtt szórakoztunk Izsákfán, három nap óta a szhelyi Emberbaráti Kórházban fekszik súlyos betegen, állítólag patkány-mérgezést kapott, kettő orvosság hiányában emberileg menthetetlen.

1947. augusztus 2.

A reggeli vonattal mentem Szombathelyre, siettem ki a kórházba, még életben találtam legjobb barátomat, drága Locsinkat (mert így hívtuk őt baráti körben); megismert, pár szót beszéltünk, de leirhatatlan az az érzés, ami lelkemet eltöltötte oltártestvérem betegágyánál. - Délután újra bementem hozzá, ismét megismert és e szavakkal búcsúzott tőlem: "Isten veled Pista, a baráti szeretetnek a legszebb jelét mútattad." - Aznap este féltizkor meghalt. Utolsó szavai voltak: "Jézusom, szeretlek!"

1947. augusztus 4.

Ma délelőtt temettük el Vasasszonyfán Locsmándi Kálmánt; először Kovács Sándor megyéspüspök úr misézett, azután a templom előtt predikált, úgy kísértük a hívek zokogása és a papok könnyes imája közepette drága jó testvérünket, az új plébánia legelső lelkipásztorát a temetőbe. - R.I.P! -

1947. augusztus 20.

Kedves meglepetés ért! Amikor a kismiséről bejöttem, amikor benyitottam a szobámba, csirke-hangok ütötték meg a fülemet. Az asztalon vékában -21- napos-csirke és szép csokor fehér szegfű várt, a csokron lévő szalagon a felirás: 10 éves jubileumára! T.i. (azaz_ tudni illik - KG) ma 10 éve kaptam kézhez az első plebánosi diszpozíciómat, ezt az évfordulót ünnepelték meg ilyen kedves figyelemmel Annus nővéremék. Sikerült a meglepetés!

1947. augusztus 24.

Nagy a forgalom, országgyülési képviselőválasztások előtt állúnk, egymásután keresnek fel a Néppárt, majd a Független Kisgazdapárt képv.jelöltjei. Szerencse, hogy megérkezett az autó, - Körmendre megyek esketni Kövér Rafael bérmafiamat, - igy hamar lerázom a politikusokat.

1947. augusztus 25.

Szabó Imre vásárosmiskei rokonom látogatott meg.

1947. augusztus 28.

Bárdosi Jenő gutorföldei plébános, kurzustársam jött ma Zalából.

1947. augusztus 31.

Ma van az országos képviselő-választás. Legtöbb szavazatot kaptak az ú.n. koalíciós-pártok (kommunista-, szoc.demokrata-, paraszt és Kisgazda pártok), a mi községeinkben pedig a Demokrata Néppárt, mint legkatolikusabb párt a Vasmegyében indulók közül."

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 120. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.08.29. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7717918405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása