Egykor községünkben nagy hagyománya volt a vöröskeresztes mozgalomnak. A helyi vöröskeresztes szervezet 1953-ban alakult meg, élén egy 7 tagú vezetőséggel. A szervezet első titkára Gyarmati Istvánné lett, aki 10 évig látta el a vezetői feladatokat. A vöröskereszt egészségügyi és közlekedésbiztonsági tanfolyamokat szervezett, véradónapokat tartott, szabás-varrás tanfolyamot indított, stb. (Részletesebb bemutatása majd egy következő bejegyzés témája lesz.) Munkáját olyan jól végezte, hogy már a működése 3. évében mintacsoporttá akarták átszervezni. Erről szól a megyei szervező Gyarmatinéhoz intézett levele:

beolvasás0097.jpg

A levél igazi kordokumentum; ékes bizonyítéka az '50-es évek politikájának. "Fent" eldöntötték, hogy a püspökmolnári szervezet mintacsoport lesz, de azért a titkár elvtársnő beszélje meg a tagokkal.... A helyi szervezet érezze megtiszteltetésnek, hogy ezt a lehetőséget megkapja, hisz minden község nem jogosult erre, a járásban a másik ilyen a szomszédos rumi szervezet lesz (itt a szomszédvárak versengésére apellál a megyei vezetés).

Mindössze annyi az elvárás, hogy a csoportnak minden feladat megoldásában kiválónak kellene lennie... A sztahanovista maximalizmus ékes bizonyítéka.

Hogy a helyi szervezet végül mintacsoporttá vált-e, azt nem tudom. Idősebb olvasóim talán tudják a választ!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.05.06. 17:00 Szólj hozzá!

Címkék: 1956 egyesület közegészségügy püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr945263115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása