A mai bejegyzésben a püspökmolnári óvodát mutatom be egy régi és egy mai fotó segítségével. A bejegyzés a képek alatti "tovább" feliratra kattintva folytatódik!

Óvoda 1965nov4 óta.jpg Óvoda_ma.JPG 

Az óvoda várható megnyitásáról már a Vas Népe 1957. június 14-ei száma is beszámolt (lásd a mellékelt újságcikket), de tudomásom szerint az intézmény végül csak 8 év múlva, 1965. november 4-én nyitotta meg kapuit. Az épület magánlakás volt, vásárlással került állami tulajdonba. óvoda_VN1957VI14_4o.jpg Az első bútorok a környező települések óvodáiból leselejtezett asztalok, székek, szekrények voltak, az új bútorok csak a következő évben érkeztek meg. Az óvoda első vezetője – 4 évtizeden keresztül – Varga Mártonné volt, generációk kedvelt Margit óvó nénije, az első dajka Varga Lajosné volt, a főzőnő pedig Krancl Jánosné. Később a konyha nem itt, hanem az iskolában működött, onnan szállították át naponta az ebédet – az iskolai főzés megszűntéig.

Az épületet a megnyitása óta eltelt 47 évben többször bővítették, felújították, átépítették – társadalmi munkával, óvodai farsangi műsorok bevételéből és pályázati támogatásból egyaránt. 

Az intézmény szinte mindig maximális kihasználtsággal üzemelt, a 30 fölötti gyereklétszám 2002-ben csökkent először jelentősen (22-re). A nevelő munka 1999-től az Óvodai élet a Rába völgyében című program alapján folyik kis-, középső és nagycsoportban. Ma az óvoda a Püspökmolnári és Rábahídvég községek által közösen fenntartott ÁMK tagintézménye.

FELHÍVÁS! Akinek van a birtokában püspökmolnári középületet, esetleg ma is jól beazonosítható utcarészletet ábrázoló régi fotó, kérem, juttassa el hozzám!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.03.09. 11:49 Szólj hozzá!

Címkék: kép óvoda akkor és most püspökmolnári prinz gyula ámk

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr404299514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása