A 2006-ban megjelent Földtan a visszaemlékezések tükrében. Tudomány-Oktatás-Bányászat (szerk.: Horn János) című tanulmánykötet elején, mindjárt a szerkesztő előszava után olvashatjuk Cseh Németh József: Három évtized az érc- és ásványbányászatban című memoárját. A 43 oldalas írás alapvetően szakmai (bányászati, földtani) témájú, de az elején természetesen a családi háttér és az első - még nem bányászati - munkahelyek is megjelennek, így községünk is. Ennek a hosszú visszaemlékezésnek az első 3 oldalát ismertetem.

A múltidézés a megszólaló portréjával és ezzel a főcímmel kezdődik:

cseh_nemeth_jozsef_1.jpg

És így folytatódik (pirossal kiemeltem a községünkkel kapcsolatos részeket):

cseh_nemeth_jozsef_2.jpgcseh_nemeth_jozsef_3.jpgcseh_nemeth_jozsef_4.jpg 

Azt gondolom, hogy ha valaki a Rákosi-korszakban már 27 évesen egy nagyközség jegyzője lehetett, ott nemcsak kellő megbízhatóságnak, de erős kommunista elkötelezettségnek is kellett lennie...

A kötet ajánlásában Brezsnyánszky Károly, a Magyarhoni Földtani Társulat elnöke és a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója Cseh Németh Józsefről ezt írja:

"Cseh Németh Józseffel kevés közvetlen kapcsolatom volt, még egyetemista koromban, egy úrkúti szakmai kirándulás alkalmával ismertem meg, és örülök annak, hogy 2004-ben, a Társulat elnökeként, olajpasztell képeinek kiállítása alkalmából köszönthettem és méltathattam képzőművészeti tevékenységét." Vajon Cseh Németh úrnak lehet(ett) festménye Püspökmolnáriról is? Jó lenne tudni...

További visszaemlékezések:

"Gátborotválás" - Káldy Lajos festőművész visszaemlékezése

Adalékok a Kristóf-család történetéhez

Kinek a nevét tűzzük a zászlónkra? - Fodor Sándor író visszaemlékezése

Két orvosi eset 1945-ből Püspöktamásiból - Andrásofszky Barna visszaemlékezése

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 70. <<<  

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.06.14. 08:15 Szólj hozzá!

Címkék: visszaemlékezés püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr3216592224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása