A mai bejegyzésben Holpert István plébános 1946 júniusi naplóbejegyzéseit ismertetem a plébánia történetéről vezetett Historia domusból. (A "75 éve történt" sorozat előző, 1946 májusi része itt olvasható.)  

Mivel ebben a hónapban egy nagy rendezvényre is sor került, ezért a múlt havihoz képest még hosszabban írt az atya. Ráadásul a napló Dékány József 3 fotóját is tartalmazza! Lássuk!

20171211_142329_2.jpg

20171211_142350.jpg

20171211_142411.jpg

20171211_142417.jpg

20171211_142431.jpg

20171211_142453.jpg

A jó olvashatóság ellenére, szokásomhoz híven ezúttal is közreadom a szöveg gépelt változatás, a plébános helyesírása szerint:

"1946. június 2.

Kalász-nap (KALÁSZ: Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetsége - KG) Püspöktamásiban. A vasvári esp. Ker.-ből (esperesi kerületből - KG) több  mint 500 leány jött szekereken, gyalog, vonaton már a reggeli órákban. Az egész nap programja a következő volt: délelőtt 9 h-or a templom-kertben felállított oltárnál főpapi misét celebrált dr. Szendy László szhelyi apát-plebános, egyhm. (egyházmegyei - KG) A.C. (Actio Catholica - KG) igazgató, segítkezett, ill. asszisztáltak Orbán Balázs gersei káplán, egyik vasvári káplán és én. A szentmise alatt 500 leány járult a szentáldozáshoz vezetőnőjükkel együtt. Szentmise után az iskolában reggeliztek a leányok. Reggeli útán a templomkertben kezdődött a díszgyülés, amelynek műsora a következő:

1.) Jelige.

2.) Megnyitó beszéd: Holpert István esperes, Ker.-i Kalász-igazgató.

3.) Hiszek. (Sik Sándortól.) Szavalja - Rábahidvég.

4.) Mit adott nekünk Krisztus? - Előadja - Vasvár.

5.) Mit adott nekünk az Egyház? - Előadja - Bérbaltavár.

6.) Mit adhatunk egymásnak? - Előadja - Csipkerek.

7.) Béke Kánon. - Énekli - Püspöktamási.

8.) Kenyérért való imádság. - Szavalja - Andrásfa.

9.) Katekizmus bemutató.

10.) Miért van Kalász? - Szavalja - Nagytilaj.

11.) Kalász néni beszéde. - Mondja: - Kárpáti Jolán Kalász-titkárnő.

12.) Krisztus Király himnusz.

13.) Befejező beszédet mond dr. Szendy László apátplb., - egyhm. A.C. igazgató

14. Pápai himnusz.

A délelőtti diszgyülés után a papság és Jámbor Ernő gersei földbirtokos a plébánián ebédeztek, a leányok búgyorból ettek, a vezető-néniket pedig a helybeli Kalász-leányok látták vendégül. - Feketére (kávéra - KG) megérkezett Rábahidvégről Szekér antal pápaikamarás, Ker. esperes és Dékány József rábamolnári körjegyző.

Ebéd után félháromkor litánia volt, majd nyolcas-sorokban vonúltak a Kalász-leányok a sport-pályára, ahol a következő műsorral szerepeltek: 

1.) Jelige.

2.) Közös énekek.

3.) Ángyom sütött rétest. Előadja - Bérbaltavár, Nagytilaj.

4.) Cigándi csárdás. Előadja: - Csehimindszent, Csehi, Csipkerek.

5.) Tikot fogtam. Előadja: - Oszkó, Olaszfa.

6.) Keresd meg a tűt. - Előadja - Telekes.

7.) sárga csikó. - Előadja - Gerse.

8.) Elvesztettem páromat. Előadja - Kám, Alsóújlak.

9.) Királyasszony kertje. Előadja - Vasvár.

10.) Rárói (?, vagy Rátót? Vagy Rásói? Vagy Bárói?) halastó. Előadja - Egervölgy, Szemenye.

11.) Falu végén tra-la-la. Előadja - Hegyhátszentpéter, Andrásfa.

12.) Rossz feleség. Előadja - Püspöktamási.

13.) Erdő, erdő, erdő. Előadja - Rábahidvég.

14.) Közös számok.

15.) Himnusz.

Sok nép, - vidékiek is, - nézte végig az ünnepélyt és élvezhette mindenki az igazán jólsikerült Kerületi leánynapot. - Pungorné Sütő Mária tanítónő, a helybeli Kalász vezetőnője és leányai sok fáradozásának megvolt a nagyszerű eredménye. Sokáig emlegetni fogják vidékiek és helybeliek a püspöktamási leánynapot. 

1946. június 21.

Dr. Szakos Gyula egyhm. főtanfelügyelő, püspöki titkár érkezett hozzánk ma este Vasvárról, ahol a zárdai-polgári magánvizsgáin elnökölt."

A három kép egymás mellett van beragasztva a kb. A/4-s méretű naplóba (ebből következtethetünk a képek méretére...amiket én felnagyítottam). A képekre írt felirat: Dékány József rábamolnári körjegyző felvételei a jún. 2-ki leánynapról. Ezek szerint a körjegyző úr szeretett és szokott fotózni. Vajon maradhatott még fenn képe más itteni rendezvényekről, emberekről vagy a faluról? Aki tud ilyenről, kérem, tudassa velem!

Dékány Józsefről néhány alapvető információ ebben a bejegyzésben olvasható.

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 105. rész <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.06.11. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8916587562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása