A mai bejegyzésben Holpert István plébános 1946 májusi naplóbejegyzéseit ismertetem a plébánia történetéről vezetett Historia domusból. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)  

Ebben a hónapban a múlt havihoz képest még hosszabban írt az atya. Lássuk!

20171211_142305_2.jpg

20171211_142311.jpg20171211_142329.jpg

A jó olvashatóság ellenére álljon itt a szöveg nyomtatott változata is, a plébános helyesírása szerint:

"1946. május 3.

Beteg vagyok; Tádé atya jött ki Vasvárról az elsőpénteki munkát elvégezni. Nagy az izgalom, hogy mi lesz a holnaputáni, vasvári férfi-zarándoklattal, amelynek főrendezője lennék.

1946. május 4.

Igen kedves vendég, Kutassy János Kőszegi ig.-tanító felesége lepett meg bennünket ma délután. Régi jó-ismerőse családunknak, így látogatásának igen megörültünk.

1946. május 5.

Nagyszerűen sikerült a mai férfi-zarándoklat. - 150-férfi-hívem körmenetileg, én betegségem miatt kocsin,- mentünk Vasvárra. Kb. 15 ezer főnyi férfi vonult körmenetileg a vasvári pléb.-templomtól ki a Szentkúthoz, ahol Dr. Sághy Elek apát, püspöki jószágkormányzó apát-misét celebrált és prédikált a hatalmas zarándok-sereghez. Kovács Sándor megyéspüspök Úrunk a déli órákban érkezett a szombathelyi Flórián-Körmenet elvégzése után. Délután a Szentkútnál a külömböző Kalot-egyesületek műsoros ünnepséget rendeztek, amelynek keretében gyönyörűen beszélt Püspök-atyánk és P. Kerkai Jenő jezsuita, a Kalot orszgos elnöke. A megnyitó szavakat én mondottam, mint a vasvári esp. Kerület Kalot-igazgatója. a rendezés nagy munkáját Balassa András egyhm.-i és Pungor Imre ig., esp. Ker.-i Kalot-titkárok végezték. A zarándoklatban résztvettek a szombathelyi, Kőszegi, körmendi, szentgotthárdi és vasvári járás Kalot-legényei és azok édesapái. Az itthoni esti-litánián egy igazán szép lelki élményért zengtünk Tedeumot a szentségi Jézusnak!

1946. május 12.

A szomszédos plebánost operálták, ezért ma és a köv. vasárnap Sorkifaludon (Szentléránt) is én miséztem, ill. én helyettesítem dr. Iszak Károlyt.

1946. május 19.

Igen Kedves vendégünk jött, Körmendi Ferenc v. (volt - KG) lórántházi hívem látogatott meg a szép Zalából.

1946. május 22.

Szilassy János Kalot-legény és Piri Júlia Kalász-leány esküdtek ma egymásnak örök hűséget. Mindkét egyesület tagjai kivonultak és az esküvőnél szépen énekeltek. Az esküvő után meghatva búcsúztak az ifjú pártól és kívántak nekik minden jót.

1946. május 26.

Szülők napja van ma. Élvezetes műsorral kedveskedtek a szivgárdisták az édesapáknak és édesanyáknak."

A leírt eseményekhez kapcsolódóan szívesen fogadok kiegészítéseket, információkat, ill. fotókat az említett személyekről!

 

>> Az előző poszt: Községünk nagybirtokosai 1912-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.05.07. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület egyháztörténet püspöktamási historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2116523704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása