A mai bejegyzésben Holpert István plébános 1946 áprilisi naplóbejegyzéseit ismertetem a plébánia történetéről vezetett Historia domusból. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)  

Ebben a hónapban elég sok és aránylag hosszú bejegyzéseket tett az atya. Lássuk őket!

20171211_142253_1.jpg

20171211_142305.jpg

A jó olvashatóság ellenére álljon itt a szöveg nyomtatott változata is, a plébános helyesírása szerint:

"1946. április 4-7.

P. Kovács Tádé O. Pr. (azaz: domonkos - KG) - vasvári káplán mondja híveimnek a triduumos szentbeszédeket. (Triduum: háromnapos ájtatosság-sorozat - KG.) Szépen beszél, szívesen hallgatják és sokan gyónnak. - A befejező nap délutánján volt a Kalász leányok katekizmus-vizsgája. Igen jól feleltek a leányok; kár, hogy nem mind vizsgáztak.

1946. április 14-17.

P. Horváth Jordán O. Pr. - helyettesít Vasvárról, mert én meg a vasvári férfi-lelkigyakorlatot vezettem. 

1946. április 21. (?)

Megyéspüspök Úrunk igazgatónak nevezte ki Pungor Imre kántortanítót. Óriási meglepetés volt, amikor a mai nagymise után a templomkertben az összes hívek jelenlétében átadtam az igazgatói kinevezést tartalmazó főpásztori leiratot. Megérdemelt húsvéti-ajándék volt a négy gyermekes, szorgalmas, gyakorlati-katolikus, új igazgatónak. Molnár Géza az rk. egyházközségi képviselőtestület-, Németh József a Kalot-ifjúság-, Greffer Teréz a Kalász-leányok-, Bakos János az isk. diákok nevében köszöntötték Pungor Imre igazgatót. Az ünnepelt a nagy meglepetéstől meghatva köszönte meg a nem várt ünneplést, s megígérte, hogy ezután még hűségesebb fia és szorgalmasabb munkása akar lenni egyházának és hazájának. Befejezésül a 17 tagú társaság, - mivel igazgatóék teljesen készületlenül álltak, - a plébánián koccintott az új igazgató és családja egészségére.

1946. április 26.

Turcsányi Sipos József vásárosmiskei plébános éppen ebédnél lepett meg bennünket, Kalmár Ernő ikervári zárda-lelkész pedig ozsonnán volt itt.

1946. április 27.

Forgalmas napra ébredtünk. Komáromi Titusz salavári bencés-plebános a szentmise keretében eskette unokahugát, Antal Erzsébet rámamolnári hivemet. Délután pedig az unokabátyám, Hévizi Antal Máv. főkalauz jött Pestről az itt üdülő fővárosi gyermekekért. 

1946. április 28.

Nagy öröm igazgatóéknál! Megérkezett az elveszettnek hitt paptestvér, P. Sütő Albert O. Pr. - debreceni prior-plebános. Éppen jókor, mert ma van a nagy igazgatói álldomás.

1946. április 29.

A fővárosi gyermekek egyik része ma utazott vissza, nagy sirás közepette búcsúzkodtak a kicsikék és a jószivű családok."

Akinek van emléke az itt nyaralt fővárosi gyerekekről, kérem, tudassa velem!

 

>> Az előző poszt: Községünk nagybérltje a 19. század végén <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.04.23. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: iskola egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr716502654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása