Az 1000. blogbejegyzésben tett ünneplés után következzenek újra a dolgos hétköznapok. Egy érdekes levéltári forrást hoztam ma, melyben egy Püspöktamásinál lezuhant repülőgépről írnak. 

Ez a forrás egy távirat, amelyet a Magyar Királyi Honvéd Légierő Parancsnokságáról adtak fel 1941. június 17-én 20.00-kor Budapestre a Vezérkari Főnökség (VKF) 1. osztályának. A távirat szövege (fonetikusra átírva) így szól:

"Jelentem, hogy f. hó 17-én kilenc óra 55 perckor Püspöktamási (a táviraton: puespoektamasi) közelében a V-213 jelű CR-42 típusú (az eredetiben: typusu) repgép lezuhant. A repgép vezetője: Horváth Miklós hadapród őrmester életét vesztette. A Le pság (Légierő Parancsnokság) a baleset kivizsgálására az eljárást megindította. 

Kapják: Magyarország Kormányzója Katonai Irodája Bp., honv. min. úr (szárnysegéd), honv vkf (rm 1. oszt), Légügyi Főcsoport Főnökség. "

Az irat hátuljára kézzel ráírták: "Tudomásul szolgál. Intézkedésre szükség nincs."

Forrás: Hadtörténeti Levéltár Vezérkari Főnökség Iratai 1941. 1. oszt. 5517/Eln.: Püspöktamási közelében lezuhant repülőgép

Nézzük, mit tudunk erről a nem túl közismert géptípusról? Elsőként lássunk róla egy képet! (A fotó nem községünknél, hanem Ukrajnában készült! Forrása itt.)

a_magyar_kira_lyi_honve_d_le_giero_fiat_cr-42_ti_pusu_vada_szge_pe_nek_javi_ta_sa_fortepan_57939.jpg

A CR-42 Falco ("Sólyom") együléses kétfedelű vadászrepülőgépet az olaszországi Torinóban, a FIAT-nál gyártották, melyből első külföldi országként hazánk rendelt 1939-ben két lépcsőben összesen 68 db-ot, további kettőt pedig barterban kaptunk. Ezek Szolnokra és Mátyásföldre kerültek. Több gép beépített fegyverzetét átépítették magyar eredetű, Gebauer gyártmányú motorgéppuskára. Ebből a 70 db-ból a működtetés során 25 megsemmisült. Olaszországon és hazánkon kívül Belgium, Svédország, Dél-Afrika és - az 1943-as olasz kiugrás után - a német légierő állította őket hadrendbe. (Forrás itt. Aki részletesebb adatokat olvasna a géptípusról, kattintson ide!)

Megnéztem a plébánia történetéről vezetett Historia Domust, de Holpert István plébános erről a balesetről semmit nem jegyzett be. Kérdezem a kedves Olvasókat: ki tud valamit a lezuhant gépről? Valakinek a családjában van erről valamilyen emlék?

Kapcsolódó bejegyzések - "repülős" témájú II. világháborús korábbi posztok:

Piri Imre és társainak repülőgéproncsa a Donnál

A vasútállomást támadó vadászgép lezuhanása

Légitámadás egy vonat ellen Molnáriban

Légitámadás Molnárinál - Amerikai szemmel

 

>>> Az előző poszt: Szubjektív összefoglaló <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.06.22. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: püspöktamási II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9415903802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása