Avagy mit tanultak a gyerekek az 1940-50-es években?

A mai bejegyzésben két alsós iskolai bizonyítvány egy-egy lapját teszem közzé az 1940-50-es évekből. Ezekből jól látható, hogy milyen tantárgyakat tanultak az alsó tagozatosok azokban az években. Egyúttal két személy sorsát is felvillantom.

Az első bizonyítvány az 1938-ban Belgrádban született Gorupics Anna bizonyítványa. Ő árva gyerek volt, és a Püspökiben lakó özv. Szabó Károlyné vette magához, aki a mai Kossuth u. 133. alatt lakott (ma ez egy üres telek). A néninél több árva gyerek is otthonra talált. (Ki tud róluk valamit?) Aztán a néni meghalt, és a gyerekek máshova kerültek, Gorupics Anna Gyanógeregyén folytatta és fejezte be iskolai tanulmányait. Még Püspöktamásiban 1947 nyarán kiállított I. osztályos félévi értesítője így néz ki:

11751130_1048625075150032_2043899779_n.jpg

Az értesítő jobb alsó sarkában szereplő rovatra szeretném felhívni a figyelmet: elmulasztott munkanapok és istentiszteletek (!) száma. Ez is mutatja, hogy egy egyházi fenntartású iskoláról beszélünk.

Néhány évvel később, 1951-ben keltezték az alábbi bizonyítványlapot, ami az akkor III. osztályos Kubiecz Lászlóé volt (akit Lengyel Laciként ismertek a faluban). Az ő apja egy Magyarországra került lengyel férfi volt, az anyja pedig Menyhárt Zsófia Molnáriból. A bizonyítványt (néhány családi fotóval együtt) Kubiecz László fia, Artur Kubiecz küldte Lengyelországból. A III. osztály első félévének értesítője:

kubiecz_laszlo_iiio.jpg

Az '50-es években, az egyházi iskolák államosítása és az egyház megtörése után a hit- és erkölcstan oktatása lekerült a napirendről...

Bár szorosan nem kapcsolódik a témánkhoz, de alább közzéteszem Kubiecz László és édesanyja, Menyhárt Zsófia képét is. Artur Kubiecz ugyanis szívesen fogad információkat a felmenőiről, rokonairól.

kubiecz_laszlo.jpgmenyhart_zsofia.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.08.31. 07:47 Szólj hozzá!

Címkék: iskola püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr97746726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása