A mai bejegyzésben egy olyan légifelvételt teszek közzé, amely 1966. július 2-án készült. Püspökmolnári kül- és belterülete egyaránt látszik, de a molnári falurész (nagyjából a régi katolikus iskolától nyugatra) nincs a fotón.

1966_fentrol_hu.JPG

A felvétel párás időben, közepes napállásnál készült 1900 m magasból. A film típusa: Aerofort, a kamera típusa: RC-8. A felvételt az Állami Földmérési és Térképészeti Hivatal készítette.

A fotós észak felől tekint a falura, vagyis az északi irány a képen lefelé található. A fénykép alsó felén a püspöki téesz-major épületeit látjuk, körülötte pedig a nagyüzemi gazdálkodásra jellemző nagyméretű táblákat. Csak a telkek végében találunk nadrágszíj-parcellákat - szemben az 1951-es légifotóval, amely még a termelőszövetkezet létrejötte előtt készült.

A vízrajzi elemekkel kapcsolatban jelentős eltéréseket tapasztalunk a mai helyzethez képest. A kép bal felső szélén látszik a Rába; jól kivehető még az a püspöki nagy kanyarulat, amelyet ekkorra már elrekesztettek (az elrekesztésre használt kövek a mederben fehéren látszanak), de a lefűzött holtág még tele van vízzel. A kép bal szélén a folyó közelében a malmot találjuk. A másik eltérés a Nagy-tó területén látható: nincs még vízfelület, de mintha a növényzet és a termőföld már le lenne takarítva, mintha kavicsos felszínt látnánk a helyén.

A felvétel a fentrol.hu oldalról származik, pontosan innen. Az eredeti képen nagyobb az ábrázolt terület (a külterületből sokkal nagyobb felület látszik), amit én - a belterület és környékének jobb láthatósága érdekében - levágtam. A kép egyébként nagyon-nagyon jól nagyítható, akit érdekel, az említett oldalon tovább nézegetheti, egy regisztráció után pedig le is töltheti. A nagyítás mértékének illusztrálására íme pár kinagyított részlet, kedvcsinálónak:

1966_malom.JPG

A püspöki malom környéke. Balra a Rába, jobbra fent szénaboglyák

1966_béke utca.JPG

A Béke utca nyugati fele. Középen a katolikus templom, tőle jobbra az egykori katolikus iskola, a templommal szemben a régi plébánia épülete, és hozzá építve a kultúrház

1966_püspöki kocsma.JPG

A püspöki kocsma és környéke. Jól látszik a kocsmához épített tekéző

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.10.08. 08:48 2 komment

Címkék: kép térkép püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr706747385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2015.11.27. 14:19:37

Kedves Gábor! Ez fantasztikus, főként a nagyítások! Dícséretes dolog, ahogy Te kutatod szűkebb patriád történelmét. De gondolj bele, ha akkori képeket így ki lehet nagyítani, ma már biztosan látható, hogy hol van szeplő az arcodon. Természetesen mindez semmit nem von le a Te kitartó kutatómunkádból. További sok sikert, nekem tetszik. Üdv:Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.27. 19:40:31

@nagy imola: Kedves Imola! Igazad van. Fotofelderítés már a II. világháborúban is volt, azóta pedig óriásit fejlődött a technika.
Köszönöm az elismerő szavakat, nagyon jól esik! :) Igyekszem kutatni...amúgy ez a tanult mesterségem (történész).
Üdv: Gábor
süti beállítások módosítása