A mai bejegyzésben községünk földrajzi neveit mutatom be a Vas megye földrajzi nevei c. nagy összefoglaló munka alapján. (Szerk.: Bárdosi János et al., Vas megyei Múzeumok Igazgatósága, Szombathely, 1982.) Ez a külterület vonatkozásában leginkább a dűlőneveket jelenti.

Először lássunk egy térképvázlatot községünkről a beazonosított földrajzi nevek megjelölésével:

Pm földrajzi nevei2a2.jpg

A kötetben a faluról egy rövid leírás és a dűlőnevek magyarázata is megtalálható (kiejtés alapján) - legalábbis az, amit az adatközlők gondoltak róla. (Az ő nevük a szócikk legvégén van felsorolva.) Íme a leírás és a magyarázatok:

Pm földrajzi nevei1.jpgPm földrajzi nevei2a1.jpgPm földrajzi nevei2.jpgPm földrajzi nevei2b.jpgPm földrajzi nevei3.jpg
Rövidítések:

T: terület, L: lélekszám, Fcs: falucsúfoló

C: 1857-es kataszteri térkép

K: második kataszteri térkép

A földrajzi nevek között található rövidítéseket nem írom le, mert egyrészt mindez túl hosszú lenne, másrészt pedig a névből könnyen kikövetkeztethető (Fr: falurész, Ú: út, G: gödör, stb.) A könyvben természetesen mindegyik rövidítés feloldása megtalálható.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.02.19. 08:51 Szólj hozzá!

Címkék: térkép mezőgazdaság közigazgatás püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr665793519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása