Aki a címet olvasva Püspökmolnári területén talált Augustus-kori aranypénzekre vagy a mélyből kiásott harcoló római alakulatokra számít, sajnos téved... Míg az őskornak kézzel fogható nyomát találták településünkön, addig az ókor kapcsán leginkább feltételezésekre, bizonytalanságokra kell hagyatkoznunk. De ez is a helytörténethez tartozik, így szólni kell róla.

Egy 1936-os adat szerint Szenttamás területén házépítéskor 3 fehér márvány, pikkelyes oszlop került elő a római korból, de ezek mára elvesztek... (Horváth Tibor Antal: Vasvármegye régészeti leletei és lelőhelyei (1926. október 20-1936. június). In: Vasi Szemle 1987/3. 433. o.)

Egy 2010-es régészeti terepbejárás során pedig több római kori objektum nyomait figyelték meg, melyeket térképen is bemutatok:

Római 1.jpgA sötétzölddel jelölt területen, a molnári horgásztanyáktól keletre, az Alszeg dűlő nyugati szélén római erőd nyomait figyelték meg. A Petőfi utca nyugati házsora mögött (a térképen lilával és vörösesbarnával kockázott területen) pedig római körárok lehetett a régészek feltételezése szerint.

Római 2.jpgA Kossuth utca szenttamási szakaszától délre, az új köztemető körül római kori folyómeder nyomait feltételezik (a sötétszürkével jelölt terület). (Bár egy folyómeder "római korát" elég nehéz értelmezni... - KG) Ettől keletre pedig, az ún. Parag-réteken (sötétzölddel jelölve) római kori épület nyomait figyelték meg.

Hangsúlyozom: mindezek csak egy helyszíni terepbejárás alapján felvett adatok, és leginkább feltételezések (bár természetesen a szakértők szemével). Konkrétumot viszont csak egy ásatás után lehet mondani.

A térképes adatok forrásai: Savaria Múzeum Régészeti Osztály RA 2760-10, RA 2761-10, RA 2788-10 és RA 2789-10

FRISSÍTÉS (2013.01.29.): Kutatásaim során egy új információra akadtam a Vas Népe 1960. január 13-i számának 4. oldalán:

VN_19600113_4o.jpg

A Nádasdy-múzeumban azonban ma már nincs nyoma a leletnek. Lehet, hogy nem római koriak voltak, ezért nem kerültek be a gyűjteménybe.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.01.28. 08:48 Szólj hozzá!

Címkék: térkép ókor püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr995044287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása