Hazánk német megszállását követően az ország infrastruktúrája is az ellenséges vadászgépek célkeresztjébe került. 1944. nov. 20-án például egy Lockheed P-38 J, közismertebb nevén Lightning-típusú amerikai vadászgép támadta a rábamolnári vasútállomást.

P–38 Lightning 01.jpg

Ezt a géptípust a Lockheed cég gyártotta, összesen mintegy 10.000 db készült belőle. Első felszállása 1939-ben, szolgálatba állítása 1941-ben, szolgálatból kivonása 1949-ben történt meg. Egy repülő ára 1944-es értéken 97 ezer dollár volt.

A gép felépítése meglehetősen rendhagyó volt, ugyanis két, függőleges vezérsíkkal rendelkező törzs közé középre építették be az egyszemélyes pilótakabint és a fedélzeti fegyvereket magába foglaló gondolát, ezeket a szárny kötötte össze. Két motor hajtotta, melyek forgatónyomaték-problémáit ellentétes irányban forgó légcsavarjaikkal oldották meg. Az elsősorban nagy hatótávolságú kísérővadász feladatkörre kifejlesztett típusnak több eltérő feladatkörű változata is készült, melyek képesek voltak zuhanóbombázó, alacsonytámadó és fotófelderítő bevetéseket is végrehajtani, a világháború vége felé már rádiólokátort is építettek egyes változataiba.

A 82. vadászcsoport, 95. századához tartozó, 44-23210 számú gépet a német légvédelem lelőtte, ezt követően ütközött a talajnak. A lezuhanására a zsennyei Verhás Imre így emlékezett vissza: "11 éves voltam, amikor lezuhant a repülőgép. Tehenet hajtottunk az úton, amikor láttuk, hogy égve közelít felénk a gép. Az árokba ugrottam és onnan néztem, hogy mi történik. A gép becsapódott óriási zajjal a Zsennyét Rumtól elválasztó árok mellé. A gép farokrésze átrepült az árok másik partjára. Néhány óra múlva ismét elmentünk az úton, de akkorra már a csendőrök lezárták a területet."

2010-ben talajlazítás közben találták meg a gép roncsait (mintegy másfél mázsa alkatrészt, közte az egyik légcsavarszárnyat, ill. elősűrítő kereket), melyek azóta a szolnoki Repüléstörténeti Múzeumba kerültek.

A bejegyzés a Múlt-kor történelmi portál cikke alapján készült, ahol képek is láthatók a roncsok elszállításáról.

Egy másik világháborús történet: Tragikus baleset a vasútállomáson 1945.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2012.11.19. 15:21 2 komment

Címkék: kép évforduló vasút rábamolnári II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr74914729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2015.11.30. 23:48:58

Kedves Gábor! Nagyon érdekes ez a bejegyzésed is, mint ahogy az előző még régebbi légi felvétel. /A község egyesítése és a Rába szabályozása előttire gondolok./ Csak akkor már fáradt voltam a kommenteléshez. Nagyon érdekel az I.és II. vh. története, eredetileg magyar-tört. szakra szerettem volna jelentkezni még a gimnáziumban, de maradt az Államigazgatási Főisk. A történelemből azóta sem 'szerettem ki", legyen az bármely kori történelem. Még egyszer köszönöm, további eredményes kutató munkát kívánok:Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.12.01. 22:53:47

@nagy imola: Kedves Imola! Köszönöm szépen a kommentedet és a jókívánságot! :) A történelemből szerintem lehetetlen "kiszeretni"! Akit egyszer rabul ejtett, az nem szabadul. :)
Üdv: Gábor
süti beállítások módosítása