Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam Püspöki, Molnári és Szenttamás kisközségek 1879-ig használt pecsétjét. Ezeket még vésett pecsétnyomóval vitték papírra. 1879-től viszont gumibélyegzővel hitelesítették a községi iratokat. Ez pedig jelentős egyszerűsödést eredményezett: elterjedtek a névírásos bélyegzők. Az itteni 3 község is ilyet használt. A falu nevén kívül a vármegye, és esetleg még a járás nevét tüntették fel. 

beolvasás00073.jpg beolvasás00075.jpgbeolvasás00073_2.jpg              

1907-ben országosan sor került a községnevek rendezésére, melynek során az itteni 3 falu a Rába- előnevet vette fel. Ez szükségszerűen új pecsétek készítését is jelentette. Sajnos egyik község sem tért vissza az 1879 előtti szimbolika használatára, így maradtak a névírásos körbélyegzők.

beolvasás00075_2.jpgRM pecsét.jpgS730323.JPG

S7302715.jpgMiután Rábapüspöki és Rábaszenttamás egyesült Püspöktamási néven, ez szükségszerűen egy ilyen feliratú körbélyegző készítését is jelentette.

Ez a bélyegző – Rábamolnári pecsétjével együtt – Püspökmolnári létrejöttéig maradt használatban. (A Sely Gyula által vezetett körjegyzőségnek külön bélyegzője volt, de erről majd külön is lesz szó.)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.08.29. 08:40 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás pecsét püspöki szenttamás püspökmolnári molnári püspöktamási rábamolnári rábapüspöki rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr234738777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása