PGYoszlop.jpgA közelmúltban bemutattam községünk kőszobrait, ill. ezek elhelyezkedését. Egy emlékoszlop kimaradt a sorból, mivel nem kőből, hanem fából készült. Ez Prinz Gyula eredeti emlékoszlopa, amit a mai bejegyzésben mutatok be.

Az oszlopállítás előzménye az az újságcikk, ami a Vas Népében jelent meg dr. Kecskés Tibor mérnökgeológus tollából 1982. január 17-én. Ebben nehezményezi, hogy Püspökmolnári sehogy sem emlékezik meg szülöttéről, Prinz Gyuláról születésének centenáriumán. A lap február 6-i számában az akkori Vasvári Nagyközségi Közös Tanács (ahova Püspökmolnári is tartozott) vezetője, Varga János tanácselnök válaszolt. Elismerte, hogy ez az újságcikk hívta fel a figyelmüket Prinz Gyulára, akiről időközben a falugyűlésen megemlékeztek, egyúttal megbízta a helyi tanácstagi csoportot, hogy egy emlékparkot alakítsanak ki. Az emlékpark ötletét a tudós hasonnevű fia, dr. Prinz Gyula is szívesen vette, mivel (a megyei lapban 1982. március 6-án közölt levele szerint) apja nagy rajongója volt a természetnek.

A Vas Népe 1982. május 22-i száma már az emlékpark avatásáról tudósít. A cikk szerint a park kialakítása még 1974-ben kezdődött az akkori tanácselnök, Szele Pál irányításával. Már akkoriban szóba került névadóként Prinz Gyula. Az 1982. januári újságcikket követően a tanács és a Hazafias Népfront körzeti bizottsága „társadalmi munkaakció” keretében tette rendbe a területet, Jáger Imre pedig fából egy emlékoszlopot faragott. A május 20-án tartott avatáson részt vett Prinz Gyula fia és lánya is. A parkot gondozó általános iskolások adtak műsort. A cikk írója megjegyzi: „Szép számmal jöttek érdeklődők a környékről, a helybeliek közül viszont jöhettek volna többen is. Sokuknak új dolog az ilyen. A faluból elszármazott neves ember emlékét idáig még nem őrizték, s talán nem is mind értik, hogy mit számít egy tábla az állomás épületén.” (Mivel Prinz Gyula szülőházára a vasútállomáson is ekkor került emléktábla.)

PGYavatás1982májusVN.jpg

Fotó a Prinz-park avatásáról (Vas Népe 1982. május 22.)

PM1_szerk.JPGA Prinz-park (benne a fa emlékoszloppal) a Kossuth u. 87. szám alatt állt (lásd a térképen az 1. pontot), amit az önkormányzat 1995-ben házhelyként értékesített. A fa emlékoszlop ekkor a közeli Béke utcába, egy sövénnyel körbevett háromszög alakú területre került (térkép 2.). Erről a kissé eldugott helyéről került az általános iskola elé (térkép 3.), amikor a Püspökmolnáriért Egyesület (2005-ben) kezdeményezte, hogy az iskola vegye fel a földrajztudós nevét.

Alig egy évig állt itt, miután egy Prinz-unoka kezdeményezésére 2006-ban kőből és bronzból készült emlékmű került a helyére. A fa oszlop pedig az iskola udvarára került át (térkép 4.), egy ottfelejtett úttörő-emlékmű helyére…

prinz_faoszlop.jpgFrissítés - 2016.01.07.:

A régi fotóim között találtam egy képet, amin az emlékoszlop a Béke utcában, a háromszög alakú sövény közepén áll. Ha jól számolom, kb. 1995 és 2005 között állt itt.

Talán nem érdektelen a fotót közzé tenni, mint egykori állapotot. Lásd balra.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.07.11. 08:44 Szólj hozzá!

Címkék: tanács újságcikk püspökmolnári prinz gyula ámk prinz gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr444637814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása