2012-05-28 15.03.41.jpgAhogy azt a múlt heti bejegyzésben már említettem, két kőkereszt állításának idejéről, állíttatójáról semmi bizonyosat nem tudunk. A mai bejegyzésre a kettő közül a molnári temető közepén, Festetics György sírja mellett álló kőkereszt maradt.

Amint a keresztre tekintünk, egyből szemünkbe ötlik annak hármas tagozódása. Alul egy lábazati részt látunk, amelyen egy lekerekített sarkú, bevésett kerettel körbevett mező van. Kiváló lehetőség lehetett (volna…?) felirat elhelyezésére, de a szobron ilyet nem találunk. Talán volt, csak mára elpusztult? Nem tudjuk. (Ha valakinek van egy régi fényképe erről a keresztről - vagy bármely másik községi kőszoborról -, kérem, juttassa el hozzám!)

Középen Máriát láthatjuk, legfelül pedig a feszület van. Az egész kőszobor számomra – a laikus szemlélő számára – nagyon archaikusnak tűnő vonásokat hordoz. Különösen Szűz Mária ábrázolásán látható ez jól (lásd jobbra lent), amely mindegyik községi Mária-ábrázolástól nagymértékben eltér.

2012-05-28 15.03.28.jpgEzt a sírkertet egyébként már az I. katonai felmérés térképén is ábrázolták (akárcsak ezt a kőkeresztet), így valószínűleg ez a temetői kereszt is a 18. századból származik. Vagyis községünk egyik legrégebbi fennmaradt építménye!

És ahogy a múlt héten, a püspöki temetői kőkeresztről szóló bejegyzésben is írtam, csak reménykedni tudunk, hogy egyszer talán valamilyen dokumentum is előkerül, ami a szoborállítás körülményeiről és az állító(k) személyéről szól.

 

 

Frissítés - 2023.06.15.:

Tavaly, 2022 őszén – a mellette álló Festetics-síremlék renoválásakor – ez a kereszt is is megújult, megszépült.

Az alábbi fotó 2022. október 9-én készült:

20221009_144751.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről

Szerző: kugi  2012.06.15. 08:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép egyháztörténet molnári kőszobor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr804589658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása