Nemrég jelentette be a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője, hogy javaslatot dolgozott ki az országgyűlési képviselők fizetésének rendezéséről. Ennek értelmében a képviselői juttatások rendszere egyszerűsödne és egységesebbé válna. A terv szerint a honatyák bruttó 750 ezer Ft-os fizetést kapnának, más pénzbeli juttatás nem járna nekik. A fővárosban lakással nem rendelkező képviselőknek az Országgyűlés Hivatala biztosítana lakhatást, ill. rendszámhoz kötött, másra át nem ruházható benzinkártyára is jogosultak lennének. A Ház alelnökei miniszteri, a bizottsági elnökök államtitkári illetményt kapnának, a frakciók vezetőit és helyetteseiket maguk a frakciók fizetnék. A javaslatban szereplő, az átlagbérekhez viszonyítva magasnak tűnő összeg miatt a kezdeményezés könnyen a populista szónokok céltáblája lehet. Pedig az elmozdulás iránya helyes.

A mai helyzet megértéséhez vissza kell mennünk az időben. A pártállam utolsó parlamentjében jellemzően olyanok ültek, akiknek a főállása máshol volt: gyárakban, üzemekben, téeszekben, közintézményekben. A rendszerváltáskor még nem dőlt el, hogy az új országgyűlés tagjaira mekkora munka hárul. Rövid idő alatt viszont kiderült, hogy másodállásban a képviselőség nem űzhető. A plenáris ülések, a bizottsági munka és a választókerületi tevékenység (fogadóórák, fórumok tartása, megemlékezéseken való részvétel) egész embert kíván. Viszont a képviselői alapfizetésekhez – a közvélemény felháborodásától tartva – nem mertek hozzányúlni (kivéve a köztisztviselői alapilletmény emelkedése miatti automatikus növekedést). Így az fokozatosan kiegészült választókerületi pótlékkal, költségtérítéssel, lakhatási támogatással, az országgyűlési alelnöki és jegyzői, a bizottsági elnöki, alelnöki és frakcióvezetői, illetve frakcióvezető-helyettesi juttatásokkal. Ez a rendszer eleve bonyolult, amit még tetéznek az önkormányzati tisztséget is betöltők további juttatásai. Egy képviselő így több jogcímen kap juttatást, miközben az alapfizetésük jelenleg meglehetősen alacsony (bruttó 231 900 Ft), amit akár egy köztisztviselő vagy egy vállalkozó is megkereshet. Ugyanakkor a képviselők felelőssége náluk jóval nagyobb.

A rendszer eleve magában hordozza a stiklik lehetőségét is – amint az néha-néha ki is derült. Pl. amikor két helyről vettek fel költségtérítést, amivel - a közvéleményt joggal felháborító módon - nem kellett elszámolni. És még hány olyan eset létezhet, amikor pl. a képviselő a házastársa, testvére vagy gyereke nevére vett lakást a fővárosban, de a lakhatási támogatást mégis felvette…

A Lázár-féle javaslat egy jó irányba tett lépés. Megszüntetné az eddigi képmutató rendszert, egyszerűsítené és átláthatóbbá tenné, ugyanakkor emelné az alapjuttatásokat. Mivel a képviselői munka egész embert kíván, ezért ennek meg kell teremteni az átlátható és korrekt mértékű anyagi hátterét is. Ez is része kell, hogy legyen a képviselői függetlenségnek. Reméljük, a javaslat még nem ismert részletei is ebbe az irányba, az átláthatóság irányába mutatnak. És reméljük, az anyagilag megtámogatott képviselőink ezáltal olyan elfogulatlan munkát tudnak végezni, amely az átlagemberek keresetének növekedését is eredményezi.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.10.05. 18:32 3 komment · 2 trackback

Címkék: politika közélet parlament országgyűlés

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr463280687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Képviselői juttatások: Lázár módosítana 2011.10.17. 17:02:01

Korlátoznák a bizottsági ülésekről való hiányzásokat, több, Országgyűlés által fizetett frakció-helyettest engedélyeznének, meghatároznák a képviselőknek kiutalandó lakások méretét is.

Trackback: Képviselői juttatások: Lázár módosítana 2011.10.17. 17:02:01

Korlátoznák a bizottsági ülésekről való hiányzásokat, több, Országgyűlés által fizetett frakció-helyettest engedélyeznének, meghatároznák a képviselőknek kiutalandó lakások méretét is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2011.10.08. 13:08:18

Volna néhány érdekes szempontom ehhez. 1. Tekintve, hogy a versenyszférában nem igen emelkednek a bérek, nem épp aktuális a 600ezerről 750-re való emelés. A köznép bérkerete egészébe véve csökken, mert ugyan az alapbért itt-ott emelgetik - de a legtöbb cégnél nem -, viszont az egyéb juttatásokat alaposan megnyírbálták az utóbbi években a cégek, még a multik is. Összességében a dolgozók rosszabbul keresnek, mint pár éve.

2. Manapság 4 évre biztos állást szerezni képtelenség a plebsz köreiben. Miközben egy képviselőnek jár a pesti lakás biztosítása költségtérítés mellett, aközben idén januártól a dolgozók nem kaphatnak 9 ftos km pénzt, ha létezik tömegközlekedés megoldás lakhelyük és munkahelyük között, ahol a várakozási idő nem haladja meg az utazási időt. Ez azt jelenti, hogy az agglomerációból sem járhat senki autóval. Egyszerűen rákényszerítették az embereket, cégeket a MÁV, Volán és BKV támogatására. Ezek színvonaláról, járat sürüségükről inkább ne ejtsünk szót.

Szóval ez a havi 750 alap, plusz benzinkártya, plusz a bizottsági pótlék, 4 éven át fixen, hát nem rossz biznisz a szavazógép üzemeltetéséért.

kugi · http://kugi.blog.hu 2011.10.08. 14:46:54

@waszabi: A versenyszférában dolgozók (azaz az átlagemberek) bérviszonyaival kapcsolatban leírtakkal teljes mértékben egyetértek. (A pluszjuttatások megnyirbálását én is megtapasztaltam.)
Ugyanakkor pontosítanék két dolgot: az eddig nyilvánosságra került javaslat szerint a lakás biztosítása mellé nem jár költségtérítés (pont ez volt az egész rendszer legneuralgikusabb pontja), másrészt a bizottsági pótlék is megszűnik. Épp e kettő kiváltására emelnék meg az alapbért, ami nem 600 ezer, hanem 231.900 volt. Az emelés egységesen mindenkit érint, tehát nemcsak a "szavazógép" tagjait. A Ház alelnökei pl. mind rosszabbul járnának - miközben Gyurcsány pl. jobban...
Persze a javaslat a végszavazásig jelentősen is módosulhat, de a jelzett irány szerintem jó.

Mr. Waszabi 2011.10.08. 16:36:46

@kugi: értem én, amit írtál, csak más nézőpontból nézem. Azt olvastam korábban a javaslatról, hogy egyik verziója szerint a képviselők hivatala(nem tudom a hivatalos nevét) fog lakást biztosítani számukra a 231ezres kereten belül. Nyilván szerényet. Ez viszont azt jelenti, hogy egy kanyi vasat nem fognak érte fizetni a képviselők a megemelt bérből. Ha a lakást és a közlekedési támogatást is a béren felül kapják, a 150ezres emelés gyakorlatilag tiszta fizetésemelés. A jelenlegi helyzetben ez könnyítés számukra, míg a lakosság terhei eszementen nőnek. Ez a nem jó üzenet. Etekintetben nincs más, jobb véleményem a nem kormánypárti képviselőkről sem. Felveszik a lovét, néha hangoskodnak egy picit, azt annyi. Hidd el, nem rossz buli 4 évig ott ücsörögni a semmiért, akármelyik párt tagjaként. Hogy 600+költségtérítésért vagy 750+lakás+benzinkártyáért teszik ezt, az mindegy. Ez csak Lézer John újabb mókusvakító akciója.
Közben építik a kapcsolataikat, üzletelnek. Akárcsak 200 éve Pozsonyban. Így látom.
süti beállítások módosítása