Kedves Olvasók! Ezt a bejegyzést már vasárnap este meg akartam írni, de képtelen voltam kivárni az adatok csordogálását... Viszont politológusként fontosnak tartom, hogy röviden elemezzem, így ezt most (kivételesen szerdán) megteszem. Kezdjük a  névjegyzéki és részvételi adatokkal!

A választási névjegyzékben Püspökmolnáriban 689 fő szerepelt, amihez 11 fő átjelentkező csatlakozott, így összesen 700-an szavazhattak volna. A szavazáson megjelentek 516-an, ami 73, 71 %-os arány (országosan: 67,08%). A püspökmolnári szavazóköri urnában 4 érvénytelen szavazólap is volt.

Nézzük a napközbeni részvételi adatokat - helyben és országosan:

napkozben_2018.jpg

Jól látszik, hogy Püspökmolnáriban csak 11 és 13 órakor volt némi elmaradás az országos átlagtól, de a délelőtti és a délutáni órákban mindig magasabb volt a részvételi arány az országosnál!

Végül az NVI 67,08 %-os országos részvételi arányt adott ki urnazárásra, ami szerintük azért lehet alacsonyabb a 18.30-as értéknél, mert napközben csak strigulázással vezették a szavazókat, ami pontatlan lehet.

Nézzük az egyéni szavazatok megoszlását:

egyeni_2018.jpg

A kormánypárti V. Németh Zsolt a saját átlagához képest jobban szerepelt községünkben (mintegy 10%-kal jobban), az ellenzéki pártok jelöltjei viszont elmaradtak a saját átlagos eredményeiktől. Számomra meglepetés a Momentum szavazóinak helyi jelenléte, hisz nem az a tipikus kistelepülési párt (talán a fővárosban tanuló fiatalok "hozták haza"?). A Családok Pártja jelöltje talált 2 szavazatot, de a többi 14 (!) párt jelöltje egyet sem kapott (így a nevüket bele se írtam a táblázatba).

Végül nézzük a listás voksokat:

listas_2018.jpg

Jól látszik, hogy a listás szavazatok nagyobb szóródást mutatnak (igaz, több pártlista is volt): a 23 párt közül 12-re adtak szavazatot, de 5-re csak 1-1-et. A Fidesz-KDNP listájára 5-tel kevesebben szavaztak, mint ez egyéni jelöltjére, a Jobbik listája pedig 30-cal kevesebb voksot kapott, mint Bana Tibor. Az LMP listájára kétszer annyian szavaztak, mint az egyéni jelöltjére, és a Momentum listája is jobban szerepelt a párt egyéni jelöltjénél. Az MSZP-P és a DK listája együttesen pedig kétszer annyi voksot kapott, mint a körzetben induló DK-s jelölt.

Forrás: valasztas.hu

A pénteki bejegyzés kimarad, folytatás hétfőn.

>>> Az előző poszt: Iparosok és kereskedők 1892-ből <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2018.04.11. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: választás országgyűlés püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6513821868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása