Nemrég a kezembe került a Rózsás János által szerkesztett GULAG lexikon (Püski Kiadó, Budapest, 2000.), melyben a szovjet munkatáborokat ("lágereket"), vagyis a GULAG-ot megjárt személyek életrajzi adatai, büntetőügyük összefoglalása olvasható. Községünkből az 1921-ben született Balikó Mihály raboskodott a Szovjetunióban. A róla szóló szócikket a lexikonból ezúton adom közre: 

rozsas_janos_gulag_lexikon_puski_bp_2000.jpg

Baden bei Wien Alsó-Ausztriában, Bécstől délre található. Ez a térség akkor még (egészen 1955-ig) szovjet megszállás alatt állt. Vorkuta az Oroszországhoz tartozó Komiföldön, Moszkvától mintegy 1900 km-re északkeletre fekszik. Ez volt a szovjet lágerek közül az egyik legkegyetlenebb - és nemcsak a még orosz viszonylatban is különösen zord időjárás miatt... Javasz pedig Mordvinföldön, Moszkvától alig 500 km-re délkeletre helyezkedik el.

A Kapu című folyóirat már korábban, az 1990. évi 2. számában közölte a Szovjetunió katonai törvényszékei által elítélt magyar állampolgárok - terjedelmes... - névjegyzékét. Ebben az 59. oldalon Balikó Mihályról az alábbiakat találjuk:

kapu_1990februar_59o.jpg

 

Balikó Mihály apja, id. Balikó Mihály.a falu evangélikus tanítója volt 1907-1947 között. 25 éves tanítói jubileumáról ebben a bejegyzésben írtam, arcképe pedig pl. itt látható.

A jövő heti bejegyzések kimaradnak, folytatás okt. 10-én, hétfőn.

 

Október 6-án emlékezzünk meg a községünkben született és 1880. október 6-án elhunyt Piry Cirjék ferences atyáról, az 1849. október 6-án kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnök újratemetőjéről is! A róla szóló bejegyzéseim itt érhetők el.

 

>>> Az előző poszt: Tavaszi vetésterv, őszi munkaterv <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.09.30. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: bűnügy püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6117943224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása