Mivel a munkám során statisztikai adatokkal is dolgozom, ezért innen jött az ötlet, hogy Püspökmolnári népesedési adatait is megvizsgáljam a 2000-től eltelt időben. Így a mai bejegyzést ennek szentelem. Az adatok forrása a Központi statisztikai hivatal honlapjának (https://ksh.hu) Tájékoztatási adatbázisa.

Lássuk először a falu lélekszámának (pontosabban: az állandó népességnek*) a változását, azzal együtt pedig a nemek szerinti megoszlást éves bontásban 2000 óta. (Az ábrák rájuk kattintva nagyíthatók, majd ismételt kattintással visszaállnak eredeti méretükre.)

pm_allando_nepesseg_2000_2020.jpg

* Az állandó népesség az állandó lakcímmel rendelkezőket jelöli. (Ezzel szemben a lakónépesség tartalmazza az ideiglenes lakcímmel rendelkezőket is.)

Jól látszik, hogy ebben a két évtizedben az ezredforduló után volt a csúcson a lélekszám, majd csökkenésnek indult, a mélypontot 2014-ben érte el. Azóta lassú növekedés indult meg.

A népességszámot elsődlegesen az (élve)születések és a halálozások befolyásolják:

pm_elveszuletes_halalozas_2000-2020_mod.jpg

A halálozások "csúcspontja" 2014-ben volt, amikor is 23-an (!) haltak meg a falu lakói közül, viszont abban az évben csak 7 gyerek született. 10 vagy annál több halott a 21 évből 14-ben volt, míg a születések száma csak egyszer, 2004-ben érte el a 10-et. A születések negatív rekordja 2019-ben volt, amikor mindössze 3 gyerek született...

Érdekes adat a meg nem születettek száma is...: 

pm_terhessegmegszakitasok_2000-2020.jpg

Az abortuszok révén 27 gyerekkel vagyunk kevesebben a faluban... (Nem számítva az esetleges ikerterhességeket.)

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a falu lélekszámát tehát nem a gyereklétszám, hanem a bevándorlás gyarapítja.

pm_vandorlas_2000-2020_mod.jpg

A diagram adataiban az állandó és az ideiglenes oda- és elvándorlás együttesen látható (tehát az ideiglenes lakcímet létesítők is benne vannak.)

Az adatok jobb megértése érdekében kivételesen ide teszem az eredeti adattáblát is, a kiszámolt vándorlási különbözettel együtt. Ahol ennek értéke negatív, abban az évben több volt az elvándorlás, mint a beköltözés.

pm_vandorlas_2000-2020_adattabla.jpg

Azt hiszem, tanulságos adatok...

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 73. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.09.20. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: népszámlálás püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4916693264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása