Az 1000. blogbejegyzésben tett ünneplés után következzenek újra a dolgos hétköznapok. Egy érdekes levéltári forrást hoztam ma, melyben egy Püspöktamásinál lezuhant repülőgépről írnak. 

Ez a forrás egy távirat, amelyet a Magyar Királyi Honvéd Légierő Parancsnokságáról adtak fel 1941. június 17-én 20.00-kor Budapestre a Vezérkari Főnökség (VKF) 1. osztályának. A távirat szövege (fonetikusra átírva) így szól:

"Jelentem, hogy f. hó 17-én kilenc óra 55 perckor Püspöktamási (a táviraton: puespoektamasi) közelében a V-213 jelű CR-42 típusú (az eredetiben: typusu) repgép lezuhant. A repgép vezetője: Horváth Miklós hadapród őrmester életét vesztette. A Le pság (Légierő Parancsnokság) a baleset kivizsgálására az eljárást megindította. 

Kapják: Magyarország Kormányzója Katonai Irodája Bp., honv. min. úr (szárnysegéd), honv vkf (rm 1. oszt), Légügyi Főcsoport Főnökség. "

Az irat hátuljára kézzel ráírták: "Tudomásul szolgál. Intézkedésre szükség nincs."

Forrás: Hadtörténeti Levéltár Vezérkari Főnökség Iratai 1941. 1. oszt. 5517/Eln.: Püspöktamási közelében lezuhant repülőgép

Nézzük, mit tudunk erről a nem túl közismert géptípusról? Elsőként lássunk róla egy képet! (A fotó nem községünknél, hanem Ukrajnában készült! Forrása itt.)

Szerző: kugi  2020.06.22. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: püspöktamási II. világháború

süti beállítások módosítása