1945 áprilisának második felében is több bejegyzést tett a Historia Domusba Holpert István püspöktamási plébános, ma ezeket ismertetem. (A sorozat előző része itt olvasható.) 

20171211_142111.jpg

20171211_142111_2.jpg

Bár az atya kézírása jól olvasható, de most is ide teszem a gépelt változatot (az eredeti helyesírás szerint):

"1945. április 20.

Ma jártam a "felszabadítás" óta először Vasvárott. A jó dominikánus-atyák mind életbe maradtak, a zsebóráiktól megszabadultak, egyébként nem bántották őket az oroszok. - Pusztai Ferenc v. zalai munkatársam ecseri (?) k(ántor)tanító látogatott meg, a vasuti Rába-hidnál robotol s onnan szaladt be egy éjtszakára hozzánk. Igen megörültünk a régi, Kedves jóbarátnak.

1945. április 21.

Kónya Ferenc szalézi atya jött ma Szhelyről. Ő újságolta, hogy meghalt báró Apor Vilmos győri megyéspüspök is husvétkor, oroszok lőtték agyon, mert védelmezte a Püspökvárba menekült nő-híveit. És meghalt Bubrics rozsnyói püspök és Horváth Gy. kalocsai s.püspök is.

1945. április 23. 

Ma újra megkezdtük az iskolában a tanítást az I-II. oszt.-ban. (Vagy I-IV.? Nem egyértelmű - KG)

P. Bernát és P. Tamás dominikánus atyák látogattak ki Vasvárról.

1945. április 27.

Sikerült bejutnom Szhelyre, a "felszabadítás" óta először. Püspök Atyánknak csak referáltam a helyi s a kerületből tudott eseményeket. Ő is elmesélte, hogy husvétkor elvitték az oroszok s több órán át volt a GPU foglya; eléggé kifosztották és durva, goromba hangon beszéltek vele. 

1945. április 28.

P. Sütő Albert O. Pr. debreceni plébános érkezett tanítóékhoz, hogy meglátogassa az édesanyját és testvéreit." 

 

P.: Pater, azaz (szerzetes) atya; O. Pr.: Premontrei rend

Jól látszik, hogy ez az időszak a plébános számára a hírek "beszerzésének" időszaka. Horváth Győző kalocsai segédpüspök halálhíréről viszont - érthetetlen módon - csak több hónappal később szerzett tudomást, ugyanis ő már 1944. december 19-én meghalt.

GPU: a szovjet Állami Politikai Igazgatóság rövidítése, a hírszerzéssel és elhárítással foglalkozó szovjet politikai rendőrség 1922-34 között; 1945-ben már NKVD-nek hívták.

Pungor Imre tanító felesége Sütő Mária volt, tehát az ő testvére volt Sütő Albert, a debreceni Szent László templom plébánosa.

 

Ha Ön vagy egy idősebb családtagja tudna mesélni a frontátvonulásról és az azt követő hónapok eseményeiről, vagy van bármilyen tárgyi emlékük abból az időből, kérem, tudassa velem! Minden információt szívesen fogadok!

 A pénteki bejegyzés az ünnep miatt kimarad. Folytatás egy hét múlva hétfőn!

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 89. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.04.27. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5215636258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása