A mai bejegyzésben egy 1942-ben készült helyszínrajzot mutatok be Püspöktamásiból - annak is a szenttamási részéről - 1942-ből. Így fest:

20190709_144243.jpg

Ezt Kövesi György "okleveles és birtokrendező mérnök" (Budapest, II. Ilona u. 21., telefon: 351-785) készítette 1942. május 8-án. A "kataszteri telekhelyszínrajz" eredetijének méretaránya 1: 2880 volt.

Abból a célból készült, hogy a helyi katolikus iskola helyére egy új intézményt építsenek.Ezt jelöli a térképen a pirossal jelölt szín. Míg az ott látható kisebb, sárgával színezett alaprajz a korábbi iskolaépület. Ezzel együtt természetesen a tervrajznak röbb részlete is elkészült: alapozás és pincealaprajz, földszint-alaprajz, tető-alaprajz, metszetek és homlokzatok ábrázolása, mindezek 1:100 méretarányban. (Ezeket egy későbbi bejegyzésben majd bemutatom.)

A helyi katolikus egyházközség a 2 tantermet és 1 tanítói lakást tartalmazó, részben alápincézett épület felépítésére államsegélyt kért, ezt azonban Vas vármegye királyi tanfelügyelője nem engedélyezte a háborús idők szükös viszonyai miatt...

Ez a helyszínrajz azonban így is fontos forrása az épületek korabeli elhelyezkedésének.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár: Püspökmolnári plébánia iratai IV. 106., 9. doboz: A Püspöktamási római katolikus iskola és tanítói lakás építési munkálatai

Ahogy azt már korábban jeleztem, a Püspökmolnári Helytörténeti Klub sétájára a Püspöki temetőben augusztus 10-én (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor. Minden érdeklődőt (helyi lakost és elszármazottat egyaránt) szeretettel várunk!

 

Kedves Olvasók! Most jöjjön egy kis nyári szünet, folytatás augusztus második felében! Addig szép nyarat mindenkinek!

 

>>> Az előző poszt: Tanítóválasztási jegyzőkönyv 1912-ből <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2019.07.29. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: térkép iskola püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5714983326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása