Október 6-a van, nemzeti gyásznap. Emlékezzünk az 1849-ben ezen a napon Aradon kivégzett főtisztekre, a Pesten kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnökre és a többi mártírra! És emlékezzünk a Batthyány Lajost újratemető, később szintén október 6-án elhunyt Piry Cirjék atyára, aki községünkben született!

A mai témánk is kapcsolódik 1848-49-hez: egy rendkívül érdekes információt szeretnék megosztani a kedves Olvasóimmal.

Az Életünk című folyóirat 1967. évi 1. számának 105-106. oldalán találtam egy rövid cikket, mely szerint Püspökmolnáriból került egy rendkívül ritka, a gyermek Görgeyt ábrázoló portré a szombathelyi Smidt Múzeumba. Az adományozó Balikó Mihályné szül. Hutflesz Gabriella (1892-1968) volt, az egykori evangélikus igazgató tanító, Balikó Mihály (1888-1963) felesége. (Unokájuk, ifj. Balikó Mihály megerősítette a cikkben leírtakat.) Az adományozó nevét, lakhelyét csak a cikk végén található lábjegyzetében említik, de így is érdekes kultúrtörténeti epizódról van szó.

Az Életünk említett cikke így szól:

gorgey1a.jpg

gorgey1b.jpggorgey2.jpg

Jelenleg a Smidt Múzeum felújítás miatt zárva tart, de a múzeum munkatársa szerint a kép az állandó kiállításon megtekinthető lesz. Javaslom a kedves Olvasóknak, hogy majd az újranyitás után keressék meg a képet!

 

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 51. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2017.10.06. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: 1848 újságcikk püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6312925917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása