A mai bejegyzésben egy 1821-ben kelt levelet mutatok be, melyben özv. gróf Festeticsné született Sallér Judit egyik embere, Fierst István ispán szeretne kilépni a szolgálatból, és ehhez kéri a grófné fiskálisának (ügyvédjének, jogtanácsosának) a közbenjárását. Íme a Molnáriban keltezett levél:

p247_1cs_3_138.jpg

A levél első sorai

   "Nagyérdemű Tekintetes Úr, Fiscalis Uram!

Elvállásomat tárgyázó (azaz: kilépésemet tárgyaló - KG) könyörgő levelemre vettem azon szóbeli választ, hogy egy kevéssé békességes tűréssel legyek, a várandó szerentsémtül meg tartóztattva nem leszek, mint hogy én, úgy feleségem ily nagy udvari szolgálatra nem való.

   Várakoztam 1/4 Esztendőn, és tovább szolgálatom le mondása után, mégis sem Dimissionalis (elbocsátó - KG) levelem, sem successorom (hivatali utódom - KG), annál inkább elvállásom. Ugyan azért alázatossan könyörgök Tettes (azaz: tekintetes - KG) Ur Fiscalis Uram előtt, méltóztasson részemrül alázatos könyörgésemet Méltóságos Grófné Eö Exc(ellenciája - KG) elejben terjeszteni a végett, hogy sok vádolóknak kedve bé teljen, alattomossan ártalmas hiv festék szin alatt legnagyobb álnokságokkal telyes szolgálatbeli személyek közül megszabadulhassak, melyhez képest ezen folyó augusztus Hónapnak akár mely napját a Resignatióra (lemondásra - KG) el rendelni méltóztattna; Mely kivánságomnak az a leg jelesebb oka, mivel még mult Esztendőben Molnári statió (álláshely - KG) által válaláskor tett szegődségnek irásban kiadott értelme szerint a Fizetésem, ugy a gyermekeim részére ajánlott szükséges élelem meg adása még eddig hátravagyon. Szegődött bér = osztott kontz. (Aláhúzás az eredetiben - KG) Melyhez ha bizodalommal nem lettem volna, sem Molnári statiót, sem ezen terhes hivatalyt el nem válaltam volna; A szegődség szerint lett fizetésnek rendes megadása mellett köteles volnék Esztendőmet is ki tölteni, ellenben meg tsorbult fizetéssel szolgálatomat egész terh viselettel tovább foltattni nem tartozom, 's nem is akarom.

   Ezen érzékeny okokra nézvest alázatossan könyörgök Tettes Ur Fiscalis Ram előtt, méltóztasson részemre Eö. Exc. kegyelmét megnyerni, és el botsáttásomrul hová hamarébb rendelést tenni, idegen, ország futó nem vagyok, megtalál minden időn, vagyon Fundus (azaz: telek - KG), mely mellyet securitást (biztonságot - KG) adhatok, ennek következésében én is reánk következő sanyaru téli napokon szükséges élelmimnek bé szerzésére előre lépéseimet tehessem.

   Mely alázatos jelentésem, és könyörgésem után a midőn részemre kedvező választ ohajtva várom mélységes tisztelettel és alázatossággal vagyok

Tiszt(elt) Tettes. 

Fiscalis Uramnak                                                                       alázatos fejhajtó szolgája

Molnáriban 16. Aug: 1821.                                                          Fierst István Ispán"

Vagyis: az ispán nem kapta meg a fizetését, és kéri az elbocsátását. Kissé már türelmetlenül, ugyanis már 3 hónapja vár a járandóságára, de sem elbocsátó levelet nem kapott, sem az utódját nem nevezték meg. Ezért kéri az ügyvéd úr - mint a grófné bizalmi embere - közbenjárását.

Forrás: MOL P 247 Sallér-család levéltára 1. csomó 3.: Sallér Judithoz írt levelek 138. tétel.

Kapcsolódó bejegyzés: A molnári uradalom épületei 1829-ben

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.08.17. 08:57 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8910416220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása