Először 1940-ben, Hóman Bálint minisztersége idején mondta ki törvény a 8 osztályos általános iskola bevezetését, amit felmenő rendszerben léptettek életbe. Emiatt sok felnőtt - főleg vidéken - évtizedekig csak 6 elemis végzettséggel rendelkezett. Az ő képzésük biztosítására született meg a "dolgozók esti vagy levelező oktatása", mai kifejezéssel az iskolai felnőttoktatás. Ennek keretében tehát esti vagy levelező tagozaton szerezhettek 7-8. osztályos végzettséget a felnőttek. Községünkben az 1959/60-as tanévben indult meg ez a képzés, a helyi általános iskolai pedagógusok közreműködésével. 

A kéziratos Falukrónika szerint az első tanévben 11-en végezték el a 7. osztályt: Babos József, Hajas László, Krancl János, Nagy Károly, Németh József, Pápai László, Piri Mihály, Sidlovszky János, Szalai Vince, Szanyi Antal és Szemes Dezső. Az 1960/61-es tanévben 8. osztályos képzés indult, melyen Hajas László, Horváth István, Krancl János, Kiss Valéria, Major István, Nagy Károly, Pápai László, Piri Mihály, Szalai Vince, Szanyi Antal, Sidlovszky János és Somogyi István tanultak.

Az első 2 tanév résztvevőiről és tanáraikról ezt a galériát tartalmazza a Falukrónika:

beolvasas0011.jpg

Az 1962/63-as tanévben a 7. osztályt 15 fő végezte el (innentől kezdve névsorok már nem állnak rendelkezésre), a következő tanévben pedig a 8. osztályt 17 fő, az 1964-65-ös tanévben a pedig 7. osztályt eredményesen elvégezte 6 fő. Az 1965/66-os tanévben nem helyben volt az oktatás, hanem a MÁV vasútállomás munkásszállásán, ahol a 7. és 8. évfolyamokat községünkből 8-an végezték el. Ezt követően azonban nem jött össze a 4 hónapos esti képzés indításához szükséges minimális létszám sem, így a szervezett felnőttoktatás véget ért. 

A Falukrónika megjegyzi még, hogy több felnőtt magánúton szerezte meg a 8 osztályos általános iskola végbizonyítványát, példaként említi Kovács Károlyt és Szanyi Istvánt.

A mai bejegyzést a Falukrónikából vett képpel zárom, melyen "öreg" diákok egy csoportja látható az iskola bejáratánál 1965-ben:

beolvasas0015.jpg

Akinek van fotója, dokumentuma vagy bármilyen információja (pl. hogy az egyes évfolyamokon kik tanultak) a dolgozók esti iskolájának témaköréhez, kérem, tudassa velem!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.06.01. 08:36 2 komment

Címkék: kép iskola névsor püspökmolnári falukrónika

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr608765638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mary1953 2016.06.09. 14:46:47

A 70-es években is volt sok fiatal és idősebb ember, akinek nem volt meg a 8 általános iskolai végzettsége. Anno oktatási előadóként tevékenykedtem,ha jól emlékszem 2 éven keresztül volt ilyen továbbképzés a dolgozóknak, az akkori munkahelyemen. Amikor elvégezték, jó volt látni az arcukon örömöt, hogy kezükben a bizonyítvány. Volt aki ezután továbbtanult.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.06.09. 14:54:43

@Mary1953: Igen, egy elért siker újabb ösztönzésként hat.
süti beállítások módosítása