A mai bejegyzésben - hosszú idő után - folytatódik a 100 évvel ezelőtti újságcikkeket bemutató sorozat. A kimaradás oka: 1915 végén, 1916 elején az átnézett újságokban nem szerepeltek a korabeli községek és az itt élő emberek.

Az első 1916-os hír - melyben községünk egyik lakóját említették - a Vasmegyei Független Közlönyben jelent meg 1916. március 16-án (1. oldal):

vfk_19160316_1o.jpg

Ugyanerről ír a Vasvármegye is ugyanaznap a 3. oldalon.

Frissítés - 2016. október 30.:

Megtaláltam a Belügyi Közlönynek László József internálását közlő számát, amiből pl. az illető életkora is megtudható (a nyilakra kattintva a felirat kinagyítható!):

belugyi_kozlony_1916_11sz_275o.jpgbelugyi_kozlony_1916_11sz_284o.jpg

Akinek van további információja László Józsefről, kérem, tudassa velem!

A Szombathelyi Ujság 1916. április 4-i számának 3. oldalán a Háborús államsegély tanítóknak című cikket találjuk. Ebben azon pedagógusok nevét közlik, akik szegénységük miatt az államtól segélyt kaptak. A listában szerepel: Schmidt Mária Rábaszenttamás. (Talán ő lehet az 1910 körüli iskolai képen látható tanítónő?)

A másnap megjelent Szombathelyi Ujság a 2. oldalon közli A 18 évesek sorozása című cikket. Eszerint az 1898-ban született, népfelkelésre kötelezettek sorozására - a rábahídvégi körjegyzőség területén (melyhez akkor községünk is tartozott) - április 19-én Vasváron kerül sor.

Végezetül a Vasvármegye című újság május 21-i számában olvashatjuk a Vasmegye a hadikölcsönjegyzésben. Zárás előtt. című cikket (2. oldal). A hadikölcsönt jegyzettek között szerepel "Balikó Tamás R.szenttamás". (A hadikölcsönnel az állam tulajdonképpen a magánszemélyek megtakarított pénzét vonta be a háború finanszírozásába...)

Előzmény: Száz éve történt 44.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!   

Szerző: kugi  2016.03.23. 08:55 Szólj hozzá!

Címkék: újságcikk száz éve történt rábaszenttamás I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr498508192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása