Veszteségkimutatások 1914 novemberéből

Osztrák_magyar_segélyhely.jpgAhogy azt ebben az előző bejegyzésben már írtam, az I. világháborús harcok megindulását követően a lapok sorra közzétették az ún. veszteségkimutatásokat (a halottak, sebesültek hadifogságba esettek legfontosabb adatait), hogy a hozzátartozók értesülhessenek a katonák sorsáról. 1914 novemberéig már 70 körüli veszteséglistát tettek közzé!

Az alábbiakban a Vasvármegye, illetve a Vasmegyei Független Hírlap című újságok alapján a községünkhöz kapcsolódó 1914 novemberi sebesülteket teszem közzé. 

Az alábbi személyekre akadtam a listákban:

A nov. 13-ai lapokban: a 11. huszárezred 1. századából sebesült: Németh Ferenc káplár, született Rábamolnári. Sérülés: jobb lábon szúrás. Kezelik: a krolendorfi tartalékkórházban.

A nov. 14-ei lapokban: a 20. honvéd gyalogezred 7. századából: Horváth Viktor, született Molnári. Jobb karon lövés, a budweisi kórházban kezelik. (Tippem szerint ő inkább a Zala megyei Molnáriból származhatott, és tévedésből került a neve a Vas megyében megjelenő újságokba.)

A nov. 20-án megjelent lapok már a 75. számú veszteségkimutatást közölték... Ebben: a 83. gyalogezred 1. századának betegeként (konkrétumok nélkül) említik Dávid Jánost Rábapüspökiből. A gyógykezelés helye a karolinentali kórház.

Akinek valamilyen információja van a fenti személyekről - vagy bárkiről, aki az I. világháborúban harcolt - kérem, értesítsen!

Kép: osztrák-magyar segélyhely, valahol a fronton...

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.11.19. 09:09 Szólj hozzá!

Címkék: névsor rábamolnári rábapüspöki száz éve történt I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr146893859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása