Az Interneten böngészve nemcsak ismeretlen képeslapokra lehet akadni, hanem még egy községünkhöz kapcsolódó dalra is!

Konkrétan: a Magyar Elektronikus Könyvtárban (itt) akadtam rá egy katonadalra, amit az egykori Rábamolnáriban gyűjtöttek. Így szól: 

Belebújt az ördög …Szól a nóta.jpg

Belebújt az ördög
A bakancs szárába,
A szegény bakának
Majd eltört a lába.

Kérte az ördögöt:
Hagyná őt békébe;
Menjen vissza szépen
Pokol fenekébe!

De az ördög nem ment
Vissza a pokolba:
Jól érezte magát
A cudar bakancsba.

A dal 283-as sorszám alatt a Magyar Népköltési Gyűjtemény 8. kötetében jelent meg, mely dunántúli gyűjtéseket tartalmaz. (Gyűjtötte és szerkesztette Sebestyén Gyula, megjelent Budapesten 1906-ban.) Újabb kiadásban megjelent a Magyar Népdalok c. gyűjteményben 105-ös sorszámon. (Szerkesztette és a bevezetőt írta Ortutay Gyula, válogatta és jegyzetekkel ellátta Katona Imre. Kiadta a Neumann Kht. Budapesten, 2000-ben.)

A kép illusztráció. Horváth G. Andor (1876-1966): Szól a nóta című festménye.

A századelő kedvezett a lírikus alkotásoknak, mert 1909-ből egy Molnárival kapcsolatos vers is fennmaradt, ami ebben a bejegyzésben olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.09.18. 08:36 2 komment

Címkék: rábamolnári vers és dal

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr995519387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsefné Jónás 2016.03.16. 20:50:57

Hol Bachussal múlatnak könnyedén, belebújt oda nencsak a bakancsba annyi ördög, mint seregély a szőlős kertbe szűret idején.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.03.17. 07:45:27

@Józsefné Jónás: :)))
A mulatozós kép csak illusztráció, itt a "belebujt ördög" szerintem arra utal, hogy a bakancs cefetül törhette a katonák lábát, és a fájdalom csak nem akart elmúlni.
süti beállítások módosítása