Az 1529-es Bécs elleni török hadjárat kudarca után 3 évvel II. Szulejmán szultán újra megpróbálta elfoglalni a császárvárost. Ekkor azonban nem a Duna mentén haladt a seregeivel, hanem a Kanizsa-Hídvég-Szombathely-Kőszeg vonalon át akarta megközelíteni Bécset:

1532-es török hadjárat.jpg

Az 1532-es hadjárat útvonala emiatt sokkal súlyosabban érintette a korabeli Vas vármegyét.

A törököknek ugyanis nem volt – vagy csak nagyon csekély – hadianyag- és élelem-utánpótlásuk, ezért a sereg 25-30 km szélesen mindent felégetett és felélt. Ekkor tűnt el Körmendnél 13 színmagyar falu, s mivel a sereg Hídvégnél 3 napig megállt, ekkor pusztult el a vasvári káptalan és a Gersei Pethő család birtokai, majd Sárvár körül további 20, Szombathely körül pedig újabb 18 falu. Ez összesen 51 kisközség! Egy részük nem is épült újjá… Minden bizonnyal ekkor szűnt meg létezni Szentiván falu is…

A települési számadatok forrása: Horváth Ferenc: Népesség- és gazdaságtörténeti adatok a XVI. századból (In: Vasi Szemle 1969/2.). Mivel a szerző nem közölt hivatkozásjegyzéket, így az elpusztult községek beazonosítása ebből a munkából nem lehetséges. Szentiván azonban bizonyára köztük volt, hiszen a későbbi írások már csak elpusztult/elpusztásodott helyként szólnak róla.

A térkép forrása: Bariska István: Kőszeg ostromának emlékezete (Budapest, 1982.)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.08.17. 08:18 Szólj hozzá!

Címkék: térkép török kor szentiván

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr154715125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása