P1934_Motesiczky_1cs2b_A4.jpg1796-ban meghalt a molnári földesúr Sallér (II.) István özvegye, Sallér Judit anyja, Motesiczky Judit. Holtteste a szenttamási templom kriptájában lelt végső nyugalomra. Halála előtt végrendeletet készített, mely kiváló kordokumentum, hiszen betekintést enged egy tehetős köznemesi asszony vagyoni helyzetébe, gondolkodásmódjába. Ennek egy példánya fennmaradt a szenttamási plébánián. Az alábbiakban ennek a pontjait ismertetem.

A bevezetőben leírja, hogy egyszer mindenki eltávozik ezen árnyékvilágból. Ő maga pedig már „súlyos nyavalyában” van, ezért utolsó rendeléseit az alábbi pontokban fogalmazza meg:

Elsőként elrendeli, hogy testét temessék el a szenttamási templomba, melyre 1000 rajnai Ft-ot hagy. A második pont szerint a góri templom szükségére (konkrétan: orgona céljára) hagy 200 Ft-ot (mivel Górban volt a Motesiczky-család birtoka). A testamentum következő pontjában arról rendelkezik, hogy a maga és a férje lelki üdvéért tartandó misékre 1000 Ft-os alapítványt tesz a hídvégi plébánosnál. A 4. pontban a vasvári domonkosoknak szentmisékre 1000 Ft-ot adományoz.

A végrendelet 5. pontjában a jobbágyairól rendelkezik: eszerint a molnári jobbágyokra 200 Ft-ot, a tótsági (vagyis a Muravidéki) járásbeli jobbágyaira 100 Ft-ot hagy. A 6. pontban a hídvégi plébánosnak rendel a szolgálataiért 200 Ft-ot. Hiszen ekkoriban még nem volt Szenttamáson önálló plébánia, annak a felállítására csak 1832-ben kerül sor, a molnári (és püspöki, szenttamási) híveket is a hídvégi plébános gondozta!

Rajmund páterre, a vasvári domonkos barátra 400 Ft-ot, társalkodónőjére, Foky Erzsébetre 100 császári aranyat és ruháiból 3 egész öltözetet hagy. A végrendelet utolsó pontja szerint uradalmai tisztjeinek és cselédjeinek +1 évi járandóságuk kifizetését rendeli el.

Jól jelzi a kor vallásosságát, hogy a végrendelet 9 pontjából 6 vallási vagy egyházi vonatkozású, csak 3-ban rendelkezik világi személyeknek szóló adományról. A testamentum végrehajtásával az örökhagyó a lányát bízta meg. Az 1796. július 27-én Molnáriban kelt iratot az írástudatlan Motesiczky Judit a neve mellé tett X-szel hitelesítette több tanú jelenlétében.

Kép: a Motesiczky-család címere 1769-ből

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.05.23. 14:42 Szólj hozzá!

Címkék: végrendelet egyháztörténet molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr444538080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.