tanácsközt.jpg1919. március 21-én a kommunista párt a szociáldemokrata párttal egyesülve átvette a hatalmat, és kikiáltották a Tanácsköztársaságot. Közel féléves regnálása idején ez a rezsim minden településen létrehozta a maga szerveit. A mostani bejegyzés ennek a helyi eseményeiről szól.

A korabeli Rábaszenttamáson is munkástanács alakult, melynek egyik vezetője Hegedűs István tanító lett. Kollégájával, Horváth Józseffel együtt ezt írták egy 1919. március 25-én kelt levelükben: „Szerettünk volna részt venni a szakszervezeti gyűlésen is, és ünnepélyesen kijelenteni a Szocialista Párthoz való csatlakozásunkat.  – Mi volt felekezeti szegény páriák, különösen jelenlegi helyünkön a régi korszaknak elhagyott mostohái voltunk (…) – s csak fellélegző örömmel fogadhatjuk a legigazságosabb proletáruralmat.” (E levél másolatát 1920-ban a püspöki levéltáros megküldte a szenttamási plébánosnak, az egyházmegyei főtanfelügyelő pedig jelentést kért a plébánostól a tanítók proletárdiktatúra alatt tanúsított magatartásáról.)

A rábamolnári kastély 1919-ben üresen állt, ezért a vármegye akkori végrehajtó szerve, a direktórium lefoglalta. Hegedűs István július 2-án a helyi munkástanács nevében kérte, hogy a kastélyban lévő harmóniumot az iskola részére utalják ki. A lefoglalás ellen a távollevő birtokos, gróf Kinsky Zdenkóné szül. Festetics Georgina gyermekei a norvég (!) konzulátuson keresztül tiltakoztak.

A Tanácsköztársaság alatt elrendelték a felekezeti iskolák összevonását is, azonban a rábaszenttamásiak egy 1919. április 24-én írt kérelmükben azt írták, hogy az itteni két iskola előrehaladása – a háború által okozott mulasztások és részleges tanítóhiány miatt – eltérő, a tanmenetek és a tankönyvek különbözőek, így pedagógiai okokból az összevonásnak a tanévkezdésre való elhalasztását kérték. A tanévkezdést viszont már nem érte meg a kommunista rezsim, így a rábaszenttamási iskolák önállóak maradhattak.

Sajnos sok korabeli irat elveszett, a gyors rendszerváltozás miatt a sajtóanyag is hiányos, ezért a tanácsrezsim helyi eseményeiből egyelőre más adatnak nem akadtam a nyomára.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed vagy kérdésed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.03.20. 16:23 Szólj hozzá!

Címkék: iskola kastély 1919 rábamolnári rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr214328484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása