Helytörténeti összehasonlító sorozatom mai részében a szenttamási harangláb és a mellette lévő iskolaépület képét vetem össze egy archív és egy mai fotó segítségével. A bejegyzés a képek alatti „tovább” gombra klikkelve folytatódik!

harangláb_archív.jpgharangláb_ma.JPG

A bal oldali kép az 1950-es években készült (egy községünket bemutató képeslap egyik képeként). Akkor még hirdetőtábla volt a harangláb oldalán, ahova pl. a kultúrházban tartott mozivetítés műsorát is kifüggesztették. Napjainkban a hirdetőtábla a buszváró épülete mellett áll. Akkor még buszmegálló nem volt, mivel a rendszeres autóbuszközlekedés csak később indult meg.

A harangláb egyébként 1924-ben, magánadományból épült – a tehetős evangélikus birtokos, Schaden Gusztáv jóvoltából. Az építés évszáma ma is jól látható a harangláb felső részén. 1984-ben felújításon esett át, 2003-ban pedig fallal kötötték össze az akkor épült evangélikus imaházzal. Ezek az évszámok is felkerültek a harangláb homlokzati falára.

Az iskola rövid történetét már bemutattam egy korábbi bejegyzésben (itt olvasható), így azt most nem ismétlem meg.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.12.16. 11:28 Szólj hozzá!

Címkék: kép iskola evangélikus képeslap akkor és most egyháztörténet harangláb szenttamás püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr503463051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása